Blinkers en bladschimmel in bieten

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert suikerbietentelers alert te zijn op blinkers, cercospora en stemphylium.

Blinkers+en+bladschimmel+in+bieten
© IRS

Op bietenpercelen in de Friese klei zijn cercospora en stemphylium gevonden. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in dit IRS-gebied alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren en bij het vinden van vlekjes cercospora, stemphylium of een andere bladschimmel een bespuiting uit te voeren.

Ook de symptomen van rhizomanie, blinkers, zijn te zien op bietenpercelen in Nederland. Het vochtige weer en de hoge grondwaterstanden bevorderen de aandoening. Bieten krijgen (licht)gele bladeren en een steile bladsteel waardoor de bladeren meestal boven het gewas uitsteken. Maar als er meer blinkers bij elkaar staan, vallen ze minder op. Onder de insnoering ontstaan er bruin verkleurde vaatbundels.

Overal in Nederland komen varianten van het rhizomanievirus voor die de resistentie van het meestgebruikte resistentiegen tegen rhizomanie (Rz-1) kunnen doorbreken. De rassen met aanvullende resistentie bevatten twee restistentiegenen (Rz-1 en Rz-2), die de nieuwe varianten kunnen beheersen.


Zwarte houtvatenziekte

Verder zijn bij IRS-Diagnostiek twee monsters binnengekomen waar de diagnose zwarte houtvatenziekte is gesteld. Het betrof monsters van lichte grond in het zuidoosten en noordoosten van het land.

De symptomen van zwarte houtvatenziekte zijn (zware) gebreksverschijnselen, waarbij het weefsel tussen de nerven verdort. De wortel blijft achter in groei, met donkerbruin tot zwart verkleurde vaatbundels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer