Kabinet stopt per 1 oktober met coronasteunpakketten

Het kabinet gaat de generieke steunmaatregelen die afgelopen anderhalf jaar bedrijven door de coronacrisis hielpen niet verlengen. Dit betekent dat per 1 oktober de regelingen NOW, TVL, Tozo, Tonk en diverse fiscale maatregelen niet worden verlengd.

Kabinet+stopt+per+1+oktober+met+coronasteunpakketten
© Dirk Hol

De beperkende coronamaatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. De economische cijfers zijn bemoedigend: het Centraal Planbureau gaat uit van een groei van 3,8 procent in 2021 en 3,2 procent in 2022. In totaal is ruim 80 miljard euro aan uitgaven voorzien sinds de invoering van het steunpakket in maart 2020.

Doorgaan met de steun zou het economisch herstel verstoren, aldus het kabinet. Het oplopend tekort op de arbeidsmarkt is hiervoor een duidelijke aanwijzing. Daarom eindigt het steunpakket op 1 oktober 2021.


Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal, net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet beseft dat de situatie voor sommige groepen de komende tijd nog moeilijk is.


Kredieten blijven voorlopig

De nachthoreca bijvoorbeeld is nog steeds verplicht gesloten. Daarnaast zijn er bedrijven die te maken hebben met een veranderde wereld ten opzichte van begin 2020. Daarom blijft in het vierde kwartaal een aantal ondersteunende regelingen van kracht om de dynamiek op de arbeidsmarkt te bevorderen en om de aanpassing van de economie te bevorderen.

Hierbij gaat het om de coronafinancieringsregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C. Deze blijven het hele jaar van kracht om marktfinanciering te blijven faciliteren. Bedrijven die behoefte hebben aan liquiditeit, kunnen hierbij terecht. Ook de Garantieregeling voor evenementen loopt door in het vierde kwartaal.


Weer belasting betalen

De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt op 1 oktober, zoals eerder aangekondigd. Sinds het begin van de crisis hebben 369.000 ondernemers gebruikgemaakt van de mogelijkheid van belastinguitstel. Van ondernemers wordt verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaan betalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer