Tekort aan suiker dreigt in EU

Minder invoer en een lagere productie in 2020 zorgen ervoor dat er een tekort aan suiker dreigt in de Europese Unie (EU).

Tekort+aan+suiker+dreigt+in+EU
© Dirk Hol

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft dit in het verslag na het maandelijkse overleg van suikerdeskundigen voor de Europese Commissie in Brussel. Volgens de deskundigen lijkt het erop dat hier en daar contractpartners hun leveringsverplichtingen niet helemaal na kunnen komen.

De Europese Commissie constateert dat op dit moment de suikerprijs in Europa te laag is voor de invoer van suiker. Vooral voor de EPA/EBA-landen is het nu vanwege de hoge vrachtkosten niet interessant om suiker naar Europa te laten verschepen. De EPA/EBA-landen is een groep ontwikkelingslanden die hun suiker voor een deel heffingsvrij mogen exporteren.


Productie 11 procent lager

Op de Europese suikerbalans blijkt dat de suikervoorraad op 30 april 2021 in totaal 7,3 miljoen ton bedroeg. Dat is bijna 2 miljoen ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. De 27 lidstaten van de EU produceerden in 2020 14,4 miljoen ton suiker. Dat is 11 procent minder dan in 2019.


Op de wereldbalans voor suiker gaat analysebureau International Sugar Organization (ISO) voor het seizoen 2020-2021 uit van een tekort van 3,2 miljoen ton. Bij de prognose in februari werd nog een tekort voorzien van 4,8 miljoen ton. ISO gaat nu uit van een totale wereldproductie van 169,2 miljoen ton en een verbruik van 172,4 miljoen ton.


Hoge brandstofprijzen

Ten opzichte van 2019-2020 daalt de wereldproductie met 1,9 miljoen ton. Die daling schrijft ISO vooral toe aan lagere producties in Thailand en Cuba. Daarentegen lijkt de suikeropbrengst in Brazilië juist te stijgen. Daarbij hoort wel de aantekening dat voor Brazilië de productie van ethanol weer interessant wordt vanwege de hoge brandstofprijzen. Er blijft daardoor minder suiker voor de export op de wereldmarkt.

Op de grondstoffenbeurs in Londen stijgt de notering voor witte suiker deze week naar 364 euro per ton. Dat is bijna 4 procent meer dan vorige week. Toen noteerde de beurs met 351 euro het laagste niveau van dit jaar tot dusver.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer