Suikerprijs blijft stijgen

De suikerprijs blijft stijgen omdat de wereldproductie lager uitvalt dan verwacht. De belangrijkste reden van de oplopende suikerprijs is de tegenvallende oogst van suikerriet in Brazilië.

Suikerprijs+blijft+stijgen
© Han Reindsen

Het eerste aflopende suikercontract van oktober 2021 sloot dinsdag op de termijnmarkt in Londen op 501,40 dollar per ton witsuiker (428 euro). De termijnmarkt in New York noteert nu boven de 20 dollarcent per pond ruwe suiker (376 euro). Dat zijn de hoogste noteringen voor een eerstaflopend suikercontract sinds begin 2017.

De Braziliaanse brancheorganisatie van suikerrietverwerkers Unica publiceerde vorige week de oogstgegevens en was pessimistisch over het verdere verloop van de suikerproductie in het Zuid-Amerikaanse land. Brazilië is verreweg de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld.

Het suikerriet had tijdens het groeiseizoen veel last van droogte. Ook was er vorstschade in juli. Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat dit ook nog een drukkend effect heeft op de Braziliaanse suikerproductie in 2022.


EU produceert minder suiker

Ook landen in de Europese Unie (EU) gaan minder suiker produceren dan verwacht. Door het koude en donkere weer van de laatste weken groeien de bieten in Europa minder goed. In Frankrijk moest 5.000 hectare bieten worden vernietigd omdat telers onbewust een herbicide hebben gespoten met een niet-toegelaten bestandsdeel. Volgens Agritel wordt op de spotmarkt in de EU nu meer dan 500 euro per ton suiker betaald door de krappe suikervoorraad.


Thailand en de Verenigde Staten lijken ook minder suiker te gaan produceren. India heeft een ambitieus plan opgezet om een vijfde van de nationale suikerproductie te gebruiken voor de productie van ethanol. Het land is de tweede suikerproducent in de wereld. Omdat er dan minder suiker beschikbaar komt voor de wereldmarkt, krijgt de prijs een duw omhoog.

De suikerprijzen hebben nog lang geen record bereikt. Londen noteerde op 13 juli 2011 een recordprijs van 876,30 dollar per ton suiker (748 euro).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer