Gebruik suikerriet voor ethanolproductie stijgt

Vanwege de hoge brandstofprijzen produceert Brazilië nu al meer ethanol uit suikerriet. Ook in India zijn er plannen om in de komende jaren suikerriet te raffineren tot brandstof.

Gebruik+suikerriet+voor+ethanolproductie+stijgt
© Pixabay

In Brazilië zijn er zorgen over de beschikbaarheid van voldoende suiker in het nieuwe seizoen. Dat schrijft RVO.nl in het verslag na het maandelijkse suikeroverleg van de Europese Commissie. Door valutaontwikkelingen is het momenteel voor Brazilië minder lonend om suiker te produceren voor de exportmarkt.

Daar komt bij dat lokale raffinaderijen momenteel de voorkeur geven aan de productie van ethanol, vanwege de hoge brandstofprijzen. Verder lijken de droogte en de vorst in Brazilië meer nadelige gevolgen te hebben voor de omvang van de oogst dan eerder verwacht.


Minder suiker uit India

India heeft een plan gepresenteerd om de suikersector de komende jaren de mogelijkheid te geven om naast suiker ook ethanol te produceren. De verwachting is dat daardoor in 2025 de productie van suiker wordt teruggebracht naar 27 miljoen ton per jaar. Dit jaar produceert India nog zo'n 33 miljoen ton suiker.

Voor de verdere oogstsituatie wereldwijd melden de suikerdeskundigen in Brussel dat de Verenigde Staten de productieverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld vanwege de aanhoudende hitte en droogte. Ook Thailand lijkt iets minder suiker te produceren. In Australië is de suikeroogst groter dan vorig jaar.


Schade wateroverlast valt mee

In de Europese Unie lijkt de schade aan bietenpercelen door overstromingen en wateroverlast in de diverse lidstaten mee te vallen. Nederland meldt dat ongeveer 1 procent van het areaal onder water heeft gestaan. Verder blijkt dat in Duitsland een productielocatie van de suikerindustrie is beschadigd.

Op de suikermarkt wordt nog nauwelijks gereageerd op de overwegend tegenvallende oogstprognoses. De grondstoffenbeurs in Londen noteert op dit moment ongeveer 380 euro voor een ton witte suiker. Deze notering is gelijk aan een maand geleden. Voor suiker op levering in december 2021 is de notering ongeveer 20 euro per ton hoger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer