Gebruik suikerriet voor ethanolproductie stijgt
Vanwege de hoge brandstofprijzen produceert Brazilië nu al meer ethanol uit suikerriet. Ook in India zijn er plannen om in de komende jaren suikerriet te raffineren tot brandstof.

In Brazilië zijn er zorgen over de beschikbaarheid van voldoende suiker in het nieuwe seizoen. Dat schrijft RVO.nl in het verslag na het maandelijkse suikeroverleg van de Europese Commissie. Door valutaontwikkelingen is het momenteel voor Brazilië minder lonend om suiker te produceren voor de exportmarkt.
Daar komt bij dat lokale raffinaderijen momenteel de voorkeur geven aan de productie van ethanol, vanwege de hoge brandstofprijzen. Verder lijken de droogte en de vorst in Brazilië meer nadelige gevolgen te hebben voor de omvang van de oogst dan eerder verwacht.
Minder suiker uit India
India heeft een plan gepresenteerd om de suikersector de komende jaren de mogelijkheid te geven om naast suiker ook ethanol te produceren. De verwachting is dat daardoor in 2025 de productie van suiker wordt teruggebracht naar 27 miljoen ton per jaar. Dit jaar produceert India nog zo'n 33 miljoen ton suiker.
Voor de verdere oogstsituatie wereldwijd melden de suikerdeskundigen in Brussel dat de Verenigde Staten de productieverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld vanwege de aanhoudende hitte en droogte. Ook Thailand lijkt iets minder suiker te produceren. In Australië is de suikeroogst groter dan vorig jaar.
Schade wateroverlast valt mee
In de Europese Unie lijkt de schade aan bietenpercelen door overstromingen en wateroverlast in de diverse lidstaten mee te vallen. Nederland meldt dat ongeveer 1 procent van het areaal onder water heeft gestaan. Verder blijkt dat in Duitsland een productielocatie van de suikerindustrie is beschadigd.
Op de suikermarkt wordt nog nauwelijks gereageerd op de overwegend tegenvallende oogstprognoses. De grondstoffenbeurs in Londen noteert op dit moment ongeveer 380 euro voor een ton witte suiker. Deze notering is gelijk aan een maand geleden. Voor suiker op levering in december 2021 is de notering ongeveer 20 euro per ton hoger.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, € 16.950
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2019, P.O.A.
Weer
-
Zaterdag19° / 6°5 %
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %