Zomer kouder dan gemiddeld en plaatselijk erg nat

Na de warmste juni ooit gemeten werd het deze zomer kouder dan gemiddeld. Juli was 0,3 graden kouder dan de 18,3 graden in een gemiddelde julimaand en augustus is met 17 graden zelfs 0,9 graden te koud. Het was regionaal erg nat en op andere plaatsen juist droog, constateert Weeronline.

Zomer+kouder+dan+gemiddeld+en+plaatselijk+erg+nat
© Twan Wiermans

Aan het eind van augustus heeft de zon deze zomer 40 uur minder geschenen dan gemiddeld. Daarnaast ontbrak het aan zomers warme dagen met 25 graden of meer. In totaal werd het deze zomer zeventien keer zomers warm in De Bilt.

Hoewel zomerse warmte vaak uitbleef was het ook niet echt koud. Vaak lag de temperatuur rond 20 graden en geen enkele keer kwam de temperatuur in de buurt van kouderecords.


Grote verschillen neerslag

De neerslag deze zomer kenmerkt zich door grote verschillen, meldt het weerplatform. Gemiddeld over het land viel deze zomer ruim 260 millimeter regen en op basis daarvan is het iets natter dan de 235 millimeter in een gemiddelde zomer.

Juni was vooral in het noordwesten, westen en in Limburg natter dan normaal. In het midden en noordoosten viel minder regen dan gebruikelijk.


In juli was het juist in het westen en noordwesten droger en was het in de oostelijke provincies natter en somberder dan normaal. In het Noord-Hollandse Den Oever viel slechts 38 millimeter regen. De verschillen hieven elkaar grotendeels op en de maand was iets somberder dan normaal met een gemiddelde hoeveelheid regen. Dat is opvallend, want toen in Limburg op 15 juli een weeralarm (code rood) van kracht was vanwege zware neerslag en overstromingen, werden in het westen de akkers beregend om droogte tegen te gaan.


Veel regen in Friesland

In augustus was het vooral in Noord-Nederland, rond de Veluwe en in Zuid-Limburg nat. Gemiddeld over dertien landelijke stations komt het neerslagtotaal uit op bijna 270 millimeter tegenover 235 millimeter normaal. Toch is het regionaal veel natter. Vooral in Friesland was de zomer erg regenachtig met op meerdere plekken meer dan 100 millimeter per maand. Bij het Friese Bergum viel in juni, juli en augustus respectievelijk 101, 178 en 127 millimeter en komt het totaal uit op 406 millimeter.


De natste plek was deze zomer waarschijnlijk het Limburgse Ubachsberg, daar is de afgelopen maanden 431 millimeter regen gevallen.

In het Zuid-Hollandse Gorinchem viel minder dan 170 millimeter regen en is daarmee een van de droogste plekken deze zomer. In een gemiddelde zomer valt in Gorinchem 243 millimeter regen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer