LTO Noord wil verlenging mest uitrijden vanwege hevige regenval

LTO Noord-afdelingen in Noordoost-Friesland en het Groningse Westerkwartier dringen bij demissionair landbouwminister Carola Schouten aan op verlenging van het mest uitrijden met twee weken. Volgens de afdelingsvoorzitters is mest uitrijden op het natte grasland na de hevige buien in juli onmogelijk.

LTO+Noord+wil+verlenging+mest+uitrijden+vanwege+hevige+regenval
© Persbureau Noordoost

Op 24 en 25 juli viel er in de gemeenten Smallingerland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Westerkwartier, Noardeast-Fryslân en Dantumadiel lokaal meer dan 100 millimeter regen. Vanwege het wisselvallige weer konden melkveehouders in augustus niet of nauwelijks mest uitrijden. Ze moesten alle landwerkzaamheden opschorten omdat op veel percelen het water aan of zelfs op het maaiveld stond.

Voorzitter Henk Hulshoff van LTO Noord-afdeling Westerkwartier spreekt van een bijzondere situatie. 'We hebben dit jaar te maken met bijzondere weersomstandigheden. Door het koude voorjaar hadden we pas een late eerste snede gras kunnen winnen en lopen we de hele zomer al een snede achter. En dan nu de afgelopen drie tot vier weken met veel neerslag en zeer wisselvallig weer. Het is onmogelijk om de ruwvoerwinning en bijbehorende bemesting goed uit te voeren.'


Ruweiwitgehalte

Later bemesten tot half september is verantwoord, stellen de bestuurders in de brief. 'Door het grote neerslagoverschot dit jaar daalt het ruweiwitgehalte in het gras. Ureumgehaltes laten dat zien, evenals de kleur van het gewas. De in de bodem aanwezige stikstof is opgebruikt door groeizaam weer. Er is daarom dus ook weinig nalevering te verwachten.'


Juist deze laatste sneden bieden de mogelijkheid om nog wat extra eiwit voor het winterrantsoen van het land te halen, maar dan moet er wel voeding in de bodem kunnen worden gebracht, zegt Hulshoff. 'We verwachten dat de minister spoedig op het verzoek reageert, zodat er nog een goede snede oktobergras kan worden gewonnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer