Veehouders Woudsend proberen mais te redden na zware regenval

Boeren bij het Friese Woudsend maken zich grote zorgen over hun mais na de hevige regenval van zondag. Een kleine twintig melkveehouders is druk aan het pompen om te redden wat er te redden valt.

Veehouders+Woudsend+proberen+mais+te+redden+na+zware+regenval
© Willem Rinkema

In korte tijd viel er zondag op sommige plekken meer dan 100 millimeter in de polder bij Woudsend, waar 150 hectare mais wordt geteeld.

'De mais was al geen succes door de regen in het voorjaar. Het seizoen kende een slechte start vanwege een nat voorjaar. Dat wat er staat, willen we er wel goed vanaf hebben', reageert veehouder Romke Schaap uit Ypecolsga.


Veel te veel

De agrarisch ondernemers hadden verwacht dat ze samen met Wetterskip Fryslân de polder maandag wel hadden drooggepompt. 'Dat gaat niet gebeuren. Het is veel te veel.'


Het is afwachten of en wat de schade in de mais is, zegt Schaap. 'Een deel van de mais heeft 24 uur onder water gestaan. Dan begint het te rotten.'


Noodpompen

Rayonmedewerkers van Wetterskip Fryslân plaatsten plaatsten zondagmiddag in het dorp bij de Indijk twee noodpompen (trekkerpompen) en bij de Koetshúsleane een noodpomp om het water versneld richting de Friese boezem af te voeren.

De poldergemalen in Friesland draaien op maximale capaciteit. Ook is het peil in de Friese boezem sinds vrijdag verlaagd om te zorgen voor extra opvangcapaciteit. Om Zuidwest-Friesland te ontlasten, heeft het waterschap het Hooglandgemaal in Stavoren ingezet om het teveel aan water uit de Friese boezem af te voeren naar het IJsselmeer.

Volgens Schaap is het goed om na te denken over de aanleg van meer waterbergingen en het vergroten van de capaciteit van poldergemalen. 'Het poldergemaal kan het bij extreme weersituaties niet aan. Dat blijkt maar weer.'


Akkerbouwers Siddeburen

Niet alleen in het melkveehouderijgebied van Woudsend viel in korte tijd veel regen, ook in het Groningse Siddeburen was het zondag raak. Daar viel zo'n 100 millimeter neerslag. Ongeveer 25 akkerbouwers kampen met wateroverlast. Akkerbouwer Simon Huizinga uit Hellum verwacht hierdoor en door het natte voorjaar geen topjaar.

'Met name in de zetmeel- en consumptieaardappelen is het nat. Daar hebben we de greppeltjes weer wat opengegraven. In bepaalde laagtes gaat het water echt moeilijk weg. Dat kunnen we als verloren beschouwen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer