Regenval zoals in juli komt steeds vaker voor

Extreme regenval en overstromingen zoals in Duitsland, België en Nederland van 12 tot 15 juli komen in het huidige opgewarmde klimaat vaker voor in Noordwest-Europa dan in de periode voor de opwarming van de aarde. Hoeveel vaker is nog best onzeker.

Regenval+zoals+in+juli+komt+steeds+vaker+voor
© Dirk Hol

Sinds de uitstoot van broeikasgassen begon halverwege de negentiende eeuw is wereldwijd de temperatuur gemiddeld met 1,2 graden Celsius gestegen. Uit onderzoek blijkt dat extreme regenval zoals in juli hierdoor vaker voorkomt. Lokaal eens in de vierhonderd jaar, is de inschatting van internationale onderzoekers. Maar dat betekent in de hele regio Noordwest-Europa, tussen de Alpen en de Noordzee, dat we er vaker mee te maken hebben.

De overstromingen in juli waren aanleiding voor de onderzoekers uit Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om met onder meer klimaatmodellen de weersituatie van toen te bestuderen. De heftige neerslag leidde tot overstromingen en grote schade en ten minste 184 doden in Duitsland en 38 in België.

Verzadigde bodems

Ten tijde van de hevige regenval waren de bodems al gedeeltelijk verzadigd. Sommige valleigedeelten zijn erg smal met steile hellingen die bij extreme overstromingen tot trechterachtige effecten leiden. Door de opwarming van de aarde zijn er enkele nadelige effecten. Zo kan warmere lucht meer waterdamp bevatten.

In juli bleef die lucht lang op dezelfde plek. Daardoor viel er zeer veel neerslag in een regio. Schade was er in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, de Belgische provincie Luxemburg, langs de rivier de Maas en langs zijrivieren in België en Nederland.


De onderzoekers hebben gekeken in hoeverre de klimaatverandering de hoeveelheid neerslag die in één of twee dagen kan vallen, beïnvloedt. De hoeveelheid neerslag die in juli viel, overtrof in de Ahr-Erftregio in Duitsland en langs de Maas in België de bestaande neerslagrecords ruimschoots. Het blijkt dat de hoeveelheid neerslag die met dit soort buien kan vallen, door klimaatverandering is toegenomen met 3 tot 19 procent. In de Ahr-Erftregio viel bijvoorbeeld op één dag 90 millimeter regen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer