Schade wateroverlast nu zichtbaar in Brabant, pootgoed verdwenen

Met lede ogen ziet akkerbouwer Tonnie Ebben uit het Noord-Brabantse Groeningen zijn pootgoedpercelen aan. Door het hoge water in de Maas liep alles onder water. 'Twee weken geleden stond het water hier ongeveer 2 meter hoog. De oogst is verloren gegaan.'

Het is voor Ebben onbegrijpelijk dat Noord-Brabant niet is aangemerkt als rampgebied. 'Achter die bomenrij is de Maas.' Hij wijst naar een aantal bomen enkele honderden meters verderop. 'Aan de andere kant van de Maas ligt Limburg en dat is een rampgebied. Aan deze kant van de boot ligt Noord-Brabant en dat is geen rampgebied. Daar ben ik wel verdrietig over, want het is allemaal Limburgs water.'

Ebben teelt in de uiterwaarden en is bekend met hoog water in de winter. Maar als zoveel water in de zomer zo snel komt, kan hij daar niks tegen beginnen. De akkerbouwer geeft aan wat hij allemaal kwijt is: '60 hectare pootgoed, 25 hectare consumptieaardappelen, 12 bunder graan, 12 bunder bieten en enkele hectares mais. Het ergste voor ons is die 60 hectare pootgoed, dat is nu verleden tijd.'


Voor Première-pootgoed is Ebben 10.000 euro per hectare kwijt. 'De gevolgschade is nog erger, want dit pootgoed is voor volgend jaar en dat is nu weg. We kunnen weer van voor af aan beginnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer