Hessel Bouma actualiseert autobiografie 'Als de kippen erbij'

Nog iedere dag controleert Hessel Bouma (81) uit het Friese Hoornsterzwaag de 60.000 kuikens in de stallen, vlak bij zijn woning. Het is de plek waar hij 55 jaar geleden zijn eerste pluimveestal bouwde. Zijn geactualiseerde autobiografie 'Als de kippen erbij' presenteerde hij onlangs in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Hessel+Bouma+actualiseert+autobiografie+%27Als+de+kippen+erbij%27
© Persbureau Noordoost

Waar hij als pluimveehouder het doel had om alle mensen van een gezond stukje vlees te voorzien, heeft Bouma sinds vijf jaar een ander doel nadat hij de franchisebedrijven aan zijn zoon Jehan heeft overgedragen. 'Mensen laten beleven wat er in de oorlog is gebeurd. Ik probeer de waarheid boven water te krijgen. Dat is noodzakelijk.'

De boekpresentatie was vooral ook een postuum eerbetoon aan verzetsman en apotheker Gerard Reeskamp (1899-1970), die Bouma als kleine jongen leerde kennen. 'Hij is het voorbeeld van vrijheid en recht voor mij.'


Koelbloedig

'Harry', zijn verzetsnaam, was koelbloedig, schrijft Bouma in zijn boek. 'Met een dokterstas achterop de fiets trok hij door het hele land, overal verzetshaarden opzettend.'

Mensen de oorlog laten beleven, dat is nu mijn doel

Hessel Bouma, schrijver uit Hoornsterzwaag

De verzetsstrijder haalde veel boter en kaas uit zuivelfabrieken voor hongerend Holland. 'Hij rekende clandestien met de directeur van de zuivelfabriek af. De boeren en fabrieksarbeiders mochten er niet de dupe van worden.'

Ook deed hij mee aan de overval op de Blokhuispoort, waar 51 verzetsstrijders zijn bevrijd. Na de oorlog kwam hij daarmee in de problemen en werd veroordeeld tot celstraf. 'Harry's veroordeling is een dwaling van het recht geweest, die hem tot in zijn dood, in 1970, heeft achtervolgd', stelt Bouma.


Hol in hooivak

De apotheker zat tijdens de oorlog ondergedoken bij de Bouma's in Scharnegoutum, in een groot hol in het hooivak. Op de boerderij brouwde hij jenever van suikerbieten. Die drank gebruikten ze om de Duitsers om te kopen.

Bouma heeft een tik van de oorlog gekregen. 'Er was veel spanning in huis. We zaten met tien tot twaalf man aan tafel. De hooizolder was verboden terrein voor mij.'


Zes boeken

Deze tik resulteerde in het schrijven van zes (oorlogs)boeken. En hij is initiatiefnemer van de Wapendropping Wandeltocht. Deze wandeltocht volgt het spoor van de wapens die in natuurgebied De Deelen zijn gedropt. Bouma regelt 85 toneelspelers die oorlogssituaties uitbeelden. Bijvoorbeeld een in elkaar geslagen boer. Zijn grootvader heeft dat in het echt ondergaan: 'Duitsers richtten het pistool op hem. Ze wilden weten waar de wapens waren gedropt.'

De oorlog is een wezenlijk onderdeel van de autobiografie. Maar we zien ook Bouma als zakenman, bestuurder, sportman, vader en echtgenoot. De ondernemer koos met de intensieve veehouderij een andere weg dan zijn vader, die melkveehouder was. Hij had in de jaren zestig het grootste pluimveebedrijf van Noord-Nederland.


Genen

Het handelen zit in de genen. Zijn overovergrootvader vervoerde rond 1820 vaatjes met gekoelde boter van Sneek naar Londen. Zijn vader handelde in stiertjes. 'Je moet de kansen pakken en mensenkennis hebben. En je verlies nemen als je stront in de broek hebt.'

'Als de kippen erbij' kost 20 euro. Belangstellenden kunnen mailen naar hesbouma@hotmail.com.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer