Tegen de stroom in boeren voor een mooier landschap

'Boer doet Leven, portretten van landschapsboeren' schetst twintig boeren die het allemaal net even anders aanpakken. Bij hen staat pionieren met het produceren van voedsel en een aantrekkelijk landschap voorop.

Tegen+de+stroom+in+boeren+voor+een+mooier+landschap
© Wim van Bossen

De twintig beschreven boeren roeien tegen de stroom in, zoals een van hen het treffend uitdrukt. Ze gaan niet mee met de massa, maar zoeken hun eigen weg. Volgens de auteurs zijn het echte landschapsboeren, die bijdragen aan een dynamischer, biodiverser en daarmee duurzamer platteland.

Al dat tegendraads boeren en pionieren betekent extra hard werken, blijkt uit hun relaas. Akkerbouwer Cornelis Mosselman uit het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat (zie foto), die van de ene op de andere dag overstapte van een gangbare bedrijfsvoering op een strokenteelt van 3 meter breed.


Stug doorgaan

Of boer Sil Oostendorp uit het Drentse Dwingeloo, die het land op zijn gemengd bedrijf van 20 hectare bewerkt met behulp van drie Fjordenpaarden en een aantal vrijwilligers. Stug doorgaan, is zijn devies, waarbij het helpt dat hij erkenning krijgt van zijn omgeving. Ze investeren zelfs in zijn bedrijf.

Natuurboeren Ben en Armgard Barkema uit het Flevolandse Lelystad wisten hun landbouwgrond te verkopen aan de provincie, maar bleven er wel boeren op een natuurbestemming. Ze vormden het bedrijf om tot de Natuurhoeve G38, in een kringloop met biologische akkerbouw elders, het terugbrengen van natuurelementen en een koppel dubbeldoel Blaarkoprunderen.


Gedreven verhalen

Mooie, gedreven verhalen levert het op, doordrenkt van de lust tot boeren en experimenteren. Tegelijk rijst ook de vraag voor wie dit natuurinclusief boeren is weggelegd. De auteurs roepen zelf op het boekomslag in grote letters 'de boer van de toekomst bestaat al'. Maar over tegenslagen lees je niet veel, laat staan over de mislukkingen; het wordt allemaal behoorlijk geromantiseerd. Of deze bedrijfsportretten maatgevend zijn, is dus nog maar de vraag. Inspirerend is het wel.


Boer doet Leven, portretten van landschapsboeren, B. Strootman, J. de Boer, C. Jansen, ISBN: 9789462262522

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer