Graaschoreografieën: de kunst van het grazen

Over het graasgedrag van koeien is een boek te schrijven. Het kunstenaarsduo PolakVanBekkum keek urenlang naar grazende koeien met het potlood in de hand en maakte hiervan 48 tekeningen en notities. Die zijn gebundeld in het boek 'Graaschoreografieën'.

Graaschoreografie%C3%ABn%3A+de+kunst+van+het+grazen
© Twan Wiermans

In dit boek is de koe zelf niet te zien. Het gaat hier dan ook niet om hoe mooi ze eruit ziet, maar om wat ze doet: grazen. Het gaat over urenlang genieten van het markantste dier in het Hollands en Zwitsers landschap. Gewapend met een vel papier, een aquarelpotlood en water trokken Esther Polak en Ivar van Bekkum naar het vlakke land in Noord-Groningen en de bergen van het Engadin om de bewegingen van koeien te tekenen, als een menselijke gps.

Met de koe in de hoofdrol sluit het boek volgens de auteurs aan bij actuele discussies over de agrarische sector: hoe betekenisvol is de grazende koe voor Nederland? In de samenleving groeit de polarisatie. Aan de ene kant staat de actievoerende boer, aan de andere kant de hartstochtelijke dierenactivist of politicus die de Nederlandse veestapel wil halveren.

Op 17 juni, de openingsdag van de Amsterdam Art Week, verschijnt het boek van dit kunstenaarsduo bij galerie Dudokdegroot in Amsterdam. Op die dag lezen de twee het boek in etappes voor, tussen 14 uur en 18 uur. De originele tekeningen uit het boek zijn daar ook te zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer