LNV werkt aan regeling waterschade in uiterwaarden

Het ministerie van LNV werkt aan een aparte schaderegeling voor boeren wiens percelen in de uiterwaarden zijn ondergelopen door het hoge water in de Maas. De buitendijkse overstromingsschade valt buiten de vrijdag aangekondigde regeling onder de Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen.

LNV+werkt+aan+regeling+waterschade+in+uiterwaarden
© VidiPhoto

De schaderegeling voor de uiterwaarden gaat ook gelden voor boeren die buiten het Wts-schadegebied vallen. Aanvankelijk zou alleen voor de Limburgse uiterwaarden een regeling worden getroffen, maar dat is nu uitgebreid, laat een woordvoerder van LNV weten. Ook boeren in de bijvoorbeeld de Bommelerwaard kunnen er aanspraak op maken.

Hoe de schaderegeling voor de uiterwaarden er precies uit gaat zien, kan het ministerie nog niet zeggen. Ook niet op welke termijn deze wordt opengesteld. 'We hebben de boeren met schade op ons netvlies. Er komt een vorm van compensatie.'


Sinds de Wts-schaderegeling vrijdag bekend werd gemaakt, hebben zo'n tweehonderd boeren die daarbuiten vallen zich gemeld via de regionale LTO-organisaties. Daaronder zitten onder andere boeren die net buiten het schadegebied vallen, terwijl ze door de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant wel schade hebben geleden.

Op basis van de vrijdag door de overheid gepubliceerde voorwaarden zouden deze boeren geen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Hun schade bedraagt in totaal zo'n 2,3 miljoen euro. Het gaat daarbij om onder meer aardappelen, snij- en korrelmais, graszaad en gras- en hooiland dat verloren is gegaan.


Geen bedrijfsrisico in de zomer

Deze percelen vallen buiten de Wts-regeling omdat uiterwaarden volgens de overheid zijn bedoeld als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet. Maar volgens de boeren geldt dat alleen in de winter. In de zomer zou het geen in te schatten bedrijfsrisico zijn dat de uiterwaarden opeens onder water komen te staan. Zij vinden dat er bij de recente overstromingen geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse schade.

LTO heeft de kwestie over de schade in de uiterwaarden bij het ministerie onder de aandacht gebracht. 'We hebben steeds bij de overheid gepleit voor een ruime definitie van het rampgebied. Het is goed dat LNV nu bevestigt dat ook voor ondernemers die buiten de boot dreigden te vallen een oplossing komt. Daarmee worden de zorgen van onze leden geadresseerd', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Volgens Van der Tak is het van belang dat na de overstromingsschade de onzekerheid bij boeren en tuinders zo snel mogelijk wordt weggenomen. 'We kijken dus uit naar de concrete oplossing voor die ondernemers die niet onder de Wts-regeling vallen. Mochten er dan nog steeds boeren en tuinders in de knel komen, dan zetten we ons natuurlijk ook voor hen weer ten volste in.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer