Wateroverlast wordt bedrijfsrisico

Schade door overstromingen wordt een bedrijfsrisico waar boeren en tuinders in het stroomgebied van de grote rivieren in de toekomst rekening mee moeten houden. De schaderegelingen die de overheid nu treft zijn eenmalig. Verzekeren is een vrijwel onhaalbare optie.

Wateroverlast+wordt+bedrijfsrisico
© Twan Wiermans

De schade in Limburg en een klein deel van Noord-Brabant en Gelderland schaart de overheid onder de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Voor boeren in de uiterwaarden, ook verder stroomafwaarts, wordt nog aan een schadeloosstelling gewerkt.

Namens het kabinet maakte veiligheidsminister Ferd Grapperhaus vorige week vrijdag via een Kamerbrief de Regeling tegemoetkoming schade 2021 bekend. Daarin wijst hij nadrukkelijk op het eenmalige karakter daarvan. Het kabinet vindt dat ondernemers zich nog onvoldoende bewust waren van het risico en de huidige verzekeringsmogelijkheden.

Het kabinet gaat ervan uit dat bij overstromingen in de toekomst nieuwe verzekeringsproducten beschikbaar zijn die de schade dekken. Volgens het kabinet is het de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers om zich te verzekeren.

Dit standpunt heeft bij verzekeraars de wenkbrauwen doen fronsen, zegt directeur Gerard van Noordenburg van Agriver. 'Overstromingsschade is een vorm van groot molest, net als terrorisme, en niet of nauwelijks te verzekeren voor bedrijven die dicht bij de grote rivieren zitten.'

'Hevigheid buien enorm'

Van Noordenburg noemt de omvang van de schade in het rampgebied gigantisch. 'De intensiteit van buien neemt toe en ze krijgen een plaatselijk karakter, waardoor de hevigheid ervan enorm is. In hoeverre is dat nog te verzekeren? Er wordt nu al geklaagd over de premie voor de brede weersverzekering, terwijl de overheid twee derde daarvan betaalt.'

Grote internationale partijen zijn nog wel geneigd om het risico van overstromingen te dragen. Hiervoor geldt een forse premie en het gaat vaak om collectieven. Voor individuele boeren en tuinders is dat geen optie.

Na de zomer is er weer een gesprek tussen verzekeraars en het ministerie van LNV. Van Noordenburg verwacht dat de recente gebeurtenissen daarbij zeker op tafel komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer