Franse wijnboeren slachtoffer van bosbranden

De branden ten noorden van Saint-Tropez aan de Franse Côte d'Azur zijn nog steeds niet bedwongen. Niet alleen natuur gaat verloren, ook Franse wijnboeren lijden flinke verliezen door het afbranden van wijngaarden, gebouwen en machines.

Franse+wijnboeren+slachtoffer+van+bosbranden
© ANP

De omstandigheden zijn niet gunstig. Er is voor later vrijdag westenwind aangekondigd die het vuur weer kan doen oplaaien, zei de directeur van de brandweer en reddingsdienst in het departement Var. Ook daalt de luchtvochtigheid en stijgen de temperaturen. Al de hele week heeft het gebied te kampen met bosbranden.

De brand heeft twee levens geëist. Negentien burgers en zeven brandweerlieden zijn gewond geraakt. Duizenden mensen en twaalf campings werden aan het begin van de week geëvacueerd. 7.100 hectare bos, wijngaarden en kreupelhout zijn verwoest en ook een deel van het Maures-natuurreservaat is verloren gegaan.


Net voor de druivenoogst

Producenten van de Côtes de Provence-wijnen in de Var zeggen tegen het Franse agrarische vakblad La France Agricole niets te kunnen doen tegen de grote branden. De brand komt net voor het moment in september dat de druivenoogst normaal start.

Als preventieve maatregel zijn sommige wijngaarden bespoten met een brandwerend product. Deze wijnstokken mogen vanwege de voedselveiligheid niet worden geoogst. Ook druiven van andere percelen, die niet door de brand zijn verwoest, zijn mogelijk niet bruikbaar. De rook die over de percelen is getrokken, zorgt ervoor dat de druiven niet de juiste smaak zullen geven voor de kwaliteitswijnen.

De wijngaarden voor de Côtes de Provence-wijnen beslaan meer dan 20.000 hectare, verdeeld over de Franse departementen Var, Bouches-du-Rhône en Alpes-Maritimes. Roséwijnen uit de Provence worden vooral geëxporteerd naar de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer