Droogte verdubbelt aantal natuurbranden

In de droge maanden juni en juli waren er meer dan twee keer zoveel natuurbranden als vorig jaar in dezelfde tijd. Dat jaar waren er nu 2.811 als gevolg van de droogte tegen 1.213 vorig jaar, meldt Brandweer Nederland.

Droogte+verdubbelt+aantal+natuurbranden
© Ministerie van Defensie

'De hitte waarin onze mensen in deze periode van droogte moesten werken was vaak groot', zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. 'De inzetten waren lang en inspannend, daarom zijn in veel gevallen extra maatregelen getroffen. Zo wisselden brandweercollega's elkaar vaker af dan onder normale omstandigheden en werd extra drinken en eten aangevoerd.'

Ook kreeg de brandweer vaak hulp van collega' s uit andere regio's en op sommige plekken ook van boeren. Ondanks de vakantieperiode waren er volgens Wevers steeds voldoende brandweerlui beschikbaar. 'De slagkracht heeft nergens onder druk gestaan.'

Blushelikopters

Verder waren er extra controles en werkte de brandweer nauw samen met natuurbeheerders en Defensie. Zo zette het leger op sommige plaatsen blushelikopters in die grote waterzakken leegden boven de vuurhaarden.

Bovendien was de brandweer goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. 'Er zijn meerdere preventieve maatregelen getroffen. Zo wordt er in tegenstelling tot de afgelopen jaren nog in de maanden juli en augustus gevlogen met surveillance-vliegtuigjes', vertelt Wevers. Ook waren op verschillende plekken in bos- en heidegebieden extra waterputten gemaakt om snel aan water te kunnen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer