Geen+paniek+boeren+na+brand+Deurnsche+Peel
Nieuws
© DHC Luchtmacht

Geen paniek boeren na brand Deurnsche Peel

De grote brand in natuurgebied Deurnsche Peel zorgt voorlopig niet voor ongerustheid onder boeren en tuinders. Dat zegt Mario Berkers, voorzitter van ZLTO Deurne.

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost nam woensdagavond contact op met ZLTO in Den Bosch. 'Die wilde weten welke diersoorten er op de bedrijven rondom de Deurnsche Peel aanwezig zijn en welke wel of niet geëvacueerd kunnen worden', vertelt Anke de Brouwer, die namens ZLTO contactpersoon is voor de betreffende Veiligheidsregio.

'Ze zeiden nadrukkelijk dat we ons geen zorgen hoefden te maken, maar dat ze puur uit voorzorg dit in kaart wilden brengen', geeft De Brouwer aan. Samen met onder meer afdelingsvoorzitter Berkers bracht ze in kaart wat voor soort bedrijven in het betreffende gebied gelegen zijn en om welke diersoorten het gaat.

Boeren gerust

De brand, die inmiddels al 800 hectare natuur in de Deurnsche Peel verwoest heeft, woedde woensdagmiddag op enkele honderden meters van boerderijen. Berkers: 'Er zitten daar nog maar een een stuk of tien boeren, want de meesten zijn weggekocht voor de natuur. De boeren die ik gesproken heb, waren er allemaal wel gerust op.'

De brand woedde woensdag op enkele honderden meters van enkele boerderijen

'Het moet heel gek lopen, zouden er boeren en vee geëvacueerd moeten worden', verwacht Berkers. 'De meesten hebben flink wat weiland om het bedrijf heen liggen en dat vliegt niet zomaar in brand. En ook de wind stond redelijk gunstig. Het ziet er niet naar uit dat ze weg moeten.'


De bos-heidebrand is donderdagochtend nog niet onder controle. De brandweer heeft het gebied woensdagnacht bewaakt om te voorkomen dat het vuur opnieuw zou oplaaien, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Er vonden woensdagavond en -nacht geen extra evacuaties plaats.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer