Grootschalige inzet EU tegen branden in Middellandse Zeegebied

Lidstaten van de Europese Unie (EU) trekken gezamenlijk op om de door bosbranden getroffen landen in het Middellandse Zeegebied te helpen bij de bestrijding van de vuren. Er zijn veertien blusvliegtuigen, drie helikopters, zo'n 1.300 reddingswerkers en 250 voertuigen gemobiliseerd.

Grootschalige+inzet+EU+tegen+branden+in+Middellandse+Zeegebied
© EU Copernicus Sentinel-3 imagery

De branden woeden in bosrijke gebieden in onder meer Griekenland, Noord-Macedonië, Albanië, Italië en Turkije. Boeren in die streken zijn zwaar getroffen. De bosbranden in Griekenland hebben tot nu toe al zeker 90.000 hectare aan bos en grond verwoest, meldt het geologische instituut van de universiteit van Athene. De zuidkust van Turkije waar hele landbouwgebieden zijn weggevaagd staat bekend om zijn rijke grond.

Het eiland Evia is het hardst getroffen. Daar is zeker 50.000 hectare bos verbrand en het vuur is er nog niet geblust. Op het schiereiland Peloponnesos is al ruim 10.000 hectare grond in de as gelegd. Ook de zuidkust van Turkije is zwaar getroffen, maar daar lijken de vuren nu onder controle. Het Franse persbureau zag daar boeren via de stranden hun vee in veiligheid brengen.

Satellietdata

Cijfers over de schade in de Zuid-Europese landbouw zijn nog niet bekend, maar dat er veel boerenbedrijven zijn getroffen is duidelijk. Op foto's van de Europese Copernicus-satelliet is de impact van de branden duidelijk te zien. Met behulp van de satellietdata worden schadebeoordelingskaarten van de getroffen gebieden gemaakt.

De Europese hulp aan de regio wordt gecoördineerd door het EU Civil Protection Mechanism. Dat staat onder leiding van de Sloveense EU-commissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic.

Volgens Lenarcic is de gemeenschappelijke brandbestrijdingsoperaties de grootste ooit in de Europese geschiedenis. 'Dit toont aan dat crisisrespons ook op Europees niveau prioriteit moet krijgen. De EU is volledig solidair met Griekenland, Noord-Macedonië, Albanië, Italië en Turkije in deze moeilijke tijd. Ik ben alle landen die hulp hebben aangeboden zeer dankbaar voor hun tastbare solidariteit. Onze gedachten zijn bij alle getroffenen en bij de eerstehulpverleners die hun leven riskeren om te vechten de branden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer