Britse zuivelexport daalt flink

De export van Britse zuivelproducten is in het eerste half jaar van 2021 met 11 procent gekrompen door de brexit en de coronapandemie. Dat meldt de Britse Food and Drink Federation. Vooral de export naar de Europese Unie (EU) is fors afgenomen.

Britse+zuivelexport+daalt+flink
© Nieuwe Oogst

De daling van de export gaat gepaard met een afname van de import met 12 procent voor alle zuivelproducten samen. De daling van de export geldt voor vrijwel alle melkproducten behalve de categorie melk en room die met 2 procent stijgt. In diezelfde categorie stijgt de import met 17 procent, vooral vanuit Ierland.

De export vanuit Groot-Brittannië naar de EU kromp nog veel meer dan de totale zuivelexport, blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal. Exacte cijfers over het tweede kwartaal zijn er nog niet. De export van melk en room naar de EU daalde in het eerste kwartaal met maar liefst 90 procent en van kaas met twee derde.

De Britten hebben de forse exportdaling naar de EU deels kunnen compenseren door een toename van de export naar derde landen. Vooral de export naar China is met 28,2 procent flink gegroeid. Ook de export naar Zuid-Korea steeg met 18,5 procent flink. De top 3 niet EU-exportlanden zijn nu de Verenigde Staten met 11 procent marktaandeel, China met 5 procent marktaandeel en Singapore met een marktaandeel van 3 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer