Zuivel+belangrijkste+agrohandelsproduct+Vlaanderen%2C+bier+ook+hip
Nieuws
© Pixabay

Zuivel belangrijkste agrohandelsproduct Vlaanderen, bier ook hip

Zuivel is in Vlaanderen het belangrijkste handelsproduct in de agrohandel. De laatste jaren zijn de im- en export van zuivelproducten fors toegenomen. De waarde van beide zit nu boven de 2 miljard euro.

Vlaanderen voert meer land- en tuinbouwproducten uit dan er worden ingevoerd. Dat blijkt uit het Agrohandelsrapport 2019. De invoer in 2019 bedroeg 32,1 miljard euro, de uitvoer 39,2 miljard euro. In drie jaar tijd groeide de uitvoer met 8 procent.

De agrovoedingsindustrie neemt 13 procent van de totale Vlaamse uitvoer voor haar rekening. Akkerbouwproducten zoals granen en aardappelen zijn de belangrijkste productgroep. Zuivel is het belangrijkste product.


Enorme vlucht zuivel

De handel in zuivel heeft een enorme vlucht genomen. In vergelijking met 2016 is de invoer met 20 procent en de uitvoer met 28 procent gestegen. Het handelsoverschot bedraagt dan ook 456 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan zuivelbereidingen zoals roomijs.

Na zuivelproducten volgen cacaoproducten op de tweede plaats wat betreft de uitvoerwaarde. Het handelsoverschot voor cacaoproducten is zelf meer dan een miljard euro. Belgische chocola doet het goed in het buitenland. Ook aardappelbereidingen en bier uit Vlaanderen zijn elders populair.


Andere EU-landen

Maar liefst 81 procent van de export van agrarische producten gaat naar andere EU-landen. Frankrijk is de voornaamste afzetmarkt. Bijna 20 procent van de uitvoer van agrovoeding gaat naar Frankrijk, gevolgd door Nederland en Duitsland. De twee belangrijkste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China, die grote afnemers van bier en vlas zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer