Nederlandse melkproductie naar 14,2 miljard kilo

Nederlandse melkveehouders produceerden vorig jaar 14,2 miljard kilo melk. Een stijging van 1,2 procent, blijkt uit Zuivel in Cijfers 2020 van ZuivelNL. De productie nam in 2018 en 2019 nog licht af, maar deze trend zette dus niet door.

Nederlandse+melkproductie+naar+14%2C2+miljard+kilo
© FrieslandCampina

Ruim 30 procent van deze toename komt door het schrikkeljaareffect en de rest weerspiegelt vooral de ontwikkeling in de omvang van de melkveestapel. Die vertoonde na enkele jaren van krimp, vanwege de aanpassingen aan het fosfaatbeleid, weer een bescheiden groei van 1 procent.


963 miljoen kilo kaas

De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2020 14,5 miljard kilo melk, dat is bijna 2 procent meer dan in 2019. Meer dan de helft daarvan werd aangewend voor de kaasproductie. Deze nam met ruim 4 procent toe, tot een volume van 963.000 ton.

De totale uitvoerwaarde nam in 2020 met zo'n 3,5 procent af en bleef steken op iets minder dan 7,6 miljard euro. Deze afname is vooral toe te schrijven aan de gevolgen van de coronacrisis in de zuivelmarkt, die met name vanaf maart van invloed was. Bij de belangrijkste productgroep kaas was in 2020 ondanks corona zowel in waarde als in volume sprake van een groei van 1 procent. Het exportvolume van kaas bedroeg bijna 926.000 ton.


Europese Unie belangrijkste afzetregio

De Europese Unie (EU) is met afstand de belangrijkste afzetregio voor Nederlandse zuivelproducten. Deze leveringen vertegenwoordigen in 2020 een waarde van bijna 5,4 miljard euro. Dat is ruim 70 procent van de totale uitvoerwaarde. België, Duitsland en Frankrijk zijn samen in waarde goed voor de helft van de totale Nederlandse zuivelafzet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer