Biologisch middel werkt goed bij schurftbestrijding appels

Adviesbureau Fruitconsult en de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) zien goede resultaten bij het beheersen van schurft bij de inzet van een biologisch middel in combinatie met het fungicide Soriale. Dat blijkt uit een proef bij appels op Proeftuin Randwijk.

Biologisch+middel+werkt+goed+bij+schurftbestrijding+appels
© Vidiphoto

De verwachting is dat het middel binnen een paar jaar een toelating krijgt. 'Waarschijnlijk krijgt een op de drie chemische middelen in de toekomst problemen met de toelating', zegt coördinator fruit Aryan van Toorn van CAF.

In de proef wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de schurftbestrijding in de toekomst werkbaar te houden. Zo wordt gekeken naar de meerwaarde van toevoegingen als uitvloeiers en biostimulanten en de gevolgen van het beperkter inzetten van captan en dithianon.


Jonagold

Adviseur gewasbescherming Stijn van Laer van Fruitconsult nam woensdag en donderdag tijdens de open dagen van Proeftuin Randwijk de bezoekers mee naar het proefperceel om de resultaten te bekijken. Het onbehandelde object in de Jonagold-aanplant was duidelijk herkenbaar.

'Ik vind de werking van het nieuwe biologische middel echt goed, maar je moet er wel bij bedenken dat we in de proeftuin telkens in staat waren binnen drie uur te reageren', zegt Van Laer. Met biologische middelen is het belangrijk om snel te kunnen reageren. 'In de praktijk is dit niet haalbaar', plaatste de adviseur als kanttekening.

Verder is bij de proef in Randwijk gekeken naar de effectiviteit van spuiten op basis van sensoren. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Hol Spraying Systems met Intelligent Spray Application. 'We wouden graag weten hoe goed we kunnen vertrouwen op deze techniek. Daarom hebben we een deel met sensoren aan en een deel met sensoren uit gespoten. Het resultaat was gelijk, dus positief', concludeert Van Laer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer