Meer appels en minder peren verwacht dan vorig jaar

Naar verwachting plukken fruittelers in Nederland dit jaar meer appels dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst lager wordt geraamd. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren.

Meer+appels+en+minder+peren+verwacht+dan+vorig+jaar
© Han Reindsen

Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van de werkgroep oogstraming. Een jaar geleden viel de oogstomvang van appels juist tegen en was die van peren goed te noemen.

Er hangen dit jaar meer appels aan de bomen dan vorig jaar. Hierdoor wordt de totale appelpluk 14 procent hoger ingeschat dan in 2020. Bij peren is het beeld juist andersom waardoor de perenoogst 19 procent lager wordt geraamd dan vorig jaar. Vanaf begin september is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar.


Appelteelt

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.947 hectare, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is 3 procent lager dan vorig jaar en daarmee is de dalende trend nog steeds niet gestopt.


Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 101 miljoen kilo Elstar geoogst. Dit is hoger dan vorig jaar, maar haalt niet de oogstomvang van 2019.

Hetzelfde geldt voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (inclusief Jonagored), waarbij dit jaar wordt uitgegaan van 56 miljoen kilo. Ten opzichte van 2019 valt de totale appeloogst in 2021 ongeveer 10 procent lager uit.


Perenbomen

Op 10.070 hectare staan in ons land perenbomen geregistreerd. Hiermee is het oppervlak 1 procent hoger dan vorig jaar. In de jaren voor 2020 is het areaal constant gegroeid. Deze nieuwe aanplant zien we nu terug in de productie.

De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 251 miljoen kilo. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen waarbij wordt gerekend op respectievelijk 22 miljoen kilo en 17 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer