Aandeel clubrassen in Duitse appelverkoop neemt rap toe

Het aandeel clubrassen bij de verkoop van appels in Duitsland stijgt binnen vijf jaar naar 20 procent. Dat voorspelt het Duitse agrarische marktbureau AMI in Bonn.

Aandeel+clubrassen+in+Duitse+appelverkoop+neemt+rap+toe
© Nieuwe Oogst

De inbreng van clubrassen in het schap van winkels ligt op dit moment op 11 procent. Het marktbureau merkt op dat de teelt van clubrassen met rasse schreden toeneemt in Europa. In Zuid-Tirol bijvoorbeeld behelst driekwart van de appelteelt rassen met een marketingconcept.


In Duitsland is dat aandeel nog niet zo groot, maar zit er wel sterke groei in. Volgens marktonderzoeker Helwig Schwartau van AMI ligt het aandeel clubrassen in het teeltgebied Niederelbe op zo'n 30 procent en rond de Bodensee op 40 tot 50 procent.

Schwartau schat het aantal clubrassen in Europa op ongeveer honderd. 'Iedere teeltregio zet in op een eigen ras', stelt hij, waardoor het overzicht zoek raakt. Door de beperkte schapruimte bij retailers zullen niet alle nieuwe rassen een markt kunnen veroveren, schat de AMI-onderzoeker in. 'Telers die overstappen op een nieuw clubras nemen daarmee een risico.'


Elstar

In de Bondsrepubliek zijn Elstar en Braeburn nog steeds de meest verkochte rassen, met ieder een inbreng van boven de 10 procent . Daarna volgt Jonagold en Gala met aandelen net onder de 10 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer