Verzekeringsexpert: 'Kentekenregistratie landbouwvoertuigen op schema'

Sinds de invoering op 1 januari van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid is slechts 2 procent van de MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) op naam gezet. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen.

Verzekeringsexpert%3A+%27Kentekenregistratie+landbouwvoertuigen+op+schema%27
© Twan Wiermans

Vanaf 1 januari 2021 geldt een kentekenregistratieplicht voor zowel de MMBS als voor landbouwvoertuigen. Na ruim een maand staan er bijna 2.300 MMBS op kenteken (2 procent) en ruim 22.000 landbouwvoertuigen (8 procent), blijkt uit cijfers van de RDW. Eigenaren hebben tot 31 december 2021 de tijd om het voertuig te registreren en op kenteken te zetten.

Er is nogal onduidelijkheid over hoeveel landbouwvoertuigen er daadwerkelijk in Nederland zijn. Schattingen van brancheorganisatie Cumela komen uit op 200.000 landbouwvoertuigen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat uit van 85.000 landbouwvoertuigen. Een meer recente schatting van de RDW komt uit op 270.000 trekkers.

Met betrekking tot het aantal MMBS komen de schattingen van Cumela uit op 20.000 voertuigen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat uit van 12.000 voertuigen. En de RDW komt uit op 130.000 MMBS, meldt Diks Verzekeringen.


Maximumsnelheid

De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Door ieder voertuig te registreren, kan Nederland ook voldoen aan de Europese apk-plicht. Deze geldt echter alleen voor voertuigen die een constructiesnelheid hebben boven de 40 kilometer per uur of voor voertuigen die voor niet-landbouw doeleinden worden ingezet.

Diks Verzekeringen werd in 1970 opgericht door Paul Diks. Het bedrijf uit het Utrechtse IJsselstein heeft inmiddels ongeveer vijftig medewerkers in dienst en helpt consumenten al meer dan vijftig jaar met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Sinds 2018 is Diks.nl onderdeel van Voogd & Voogd Groep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer