Warme lucht voldoet voor ontsmetting plantuien

Naktuinbouw erkent het toedienen van warme lucht als officiële maatregel om plantuien en plantgoed voor sjalotten en knoflook te behandelen tegen valse meeldauw.

Warme+lucht+voldoet+voor+ontsmetting+plantuien
© Koos van der Spek

Plantmateriaal voor de genoemde alliumsoorten moet volgens een teeltmaatregel vrij zijn van valse meeldauw. Hiervoor geeft Naktuinbouw officieel een verklaring af, voorzien van een beoordelingsrapport. Als uit het rapport blijkt dat een partij verdacht is, dan is een ontsmettingsbehandeling noodzakelijk.

Ontsmetten kan onder meer met warm water en sinds dit jaar ook met warme lucht. Onderzoekers van Wageningen UR hebben samen met DLV Advies en Naktuinbouw de behandeling met warme lucht gevalideerd en praktijkrijp gemaakt. Het onderzoek hiervoor is uitgevoerd op een Flevolands teeltbedrijf in opdracht van het ministerie van LNV.

Nevenwerking op koprot

Valse meeldauw wordt veroorzaakt door de schimmel Peronospora destructor. Voor de behandeling tegen deze schimmel moeten eerstejaars plantuien zeker 24 uur worden blootgesteld aan een temperatuur van minimaal 41,5 graden Celsius. Dat kan direct na de oogst plaatsvinden.

De hoge temperatuur moet in een hele behandelruimte bereikt worden bij een relatieve luchtvochtigheid van minimaal 80 procent. Bijkomend voordeel van de behandeling is de nevenwerking op de schimmel Botrytis allii die koprot in uien veroorzaakt.

Alternatief voor warm water

Voor het verkrijgen van een vrijverklaring voor valse meeldauw via Naktuinbouw is ontsmetting met warme lucht een alternatief voor een behandeling met warm water. Nadeel van de toepassing van warm water is het moeten terugdrogen van de plantuien. Verder bestaat de kans op verkleuring van het plantmateriaal en ontstaan mogelijk kruisbesmetting met andere ziekteverwekkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer