Uitval van bio-uien door bonenvlieg

Uitval van uien door de bonenvlieg (Delia platura) is deze week op meerdere biopercelen in het land waargenomen. Dat meldt coöperatie Agrifirm. De larve van de bonenvlieg eet de groeipunten uit kiemplantjes.

Uitval+van+bio%2Duien+door+bonenvlieg
© VidiPhoto

Wanneer uien worden aangetast voordat ze een aantal centimeters in de eerste pijp zitten, kunnen ze wegvallen, legt Agrifirm uit. Daarna is de ui meestal sterk genoeg en vindt er geen uitval meer plaats,

Bij kiemplanten die zijn weggevallen, is vaak geen bonenvlieg meer te vinden. De larve is bij een aantasting te vinden in de stengel van verzwakte nog niet weggevallen planten. Soms zijn er ook nog poppen in de grond te vinden.

Ploegen in de herfst

Het moment van ploegen is in de biologische teelt van belang, stelt Agrifirm. 'Ploegen in de herfst lijkt tot lagere druk te leiden dan laat ploegen. Daarnaast komt de bonenvliegen op de geur van verterend materiaal door bijvoorbeeld gewasresten, groenbemesters of organische mest af.'

Het is niet eenvoudig om met het blote oog onderscheid te maken tussen de bonen-, uien- en koolvlieg. Bonenvliegen zijn aanwezig van april tot september. De piek ligt in mei. Bonenvliegen zijn eerder actief dan uienvliegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer