Laarsjes staan klaar bij Hoeve Kakelbont voor opening

Op Hoeve Kakelbont in Dinteloord openen Marianne Rommens en Joost van der Riet op 6 september samen met Dorien van der Kort de deuren van een nieuw agrarisch kinderdagverblijf. 'Wij willen kinderen al vanaf hun eerste levensjaar kennis laten maken met alles wat de natuur en de boerderij zo mooi maakt.'

Laarsjes+staan+klaar+bij+Hoeve+Kakelbont+voor+opening
© Willem Paterik

Wie het erf van Hoeve Kakelbont in Dinteloord opdraait, ziet het nieuwe gebouw van het agrarisch kinderdagverblijf direct staan. Het kinderdagverblijf is een nieuwe activiteit aan de zorgtak van Hoeve Kakelbont. Een plek omgeven door rust, ruimte, natuur en dieren, waar kinderen worden gestimuleerd om 'natuurlijk' te spelen.

'Wij bieden al zorgactiviteiten aan voor kinderen met gedragsproblematiek, vroegtijdige schoolverlaters, volwassenen met psychiatrische problemen en ouderen met geheugenproblemen uit de hele regio', zegt zorgmanager Dorien van der Kort van Hoeve Kakelbont.


Gemeenschap

'In de loop der jaren is onze zorghoeve uitgegroeid tot een gemeenschap op zich. Op ons erf vinden allerlei zorgactiviteiten plaats die allemaal met elkaar in verbinding staan.'

We merken dat veel ouders enthousiast worden van ons verhaal en de activiteiten die wij hier houden met de kinderen

Dorien van der Kort, Hoeve Kakelbont in Dinteloord

De meeste mensen komen bij Hoeve Kakelbont terecht via een verwijzing van Samenwerkende Zorgboeren Zuid. 'Wij werken samen met hen aan onder meer zelfredzaamheid, ontwikkeling of behoud van vaardigheden', legt Van der Kort uit.


Aanvulling

'Ons nieuwe agrarisch kinderdagverblijf is een mooie aanvulling op deze activiteiten. Hierdoor kunnen wij vanaf september zorg aanbieden voor mensen in de leeftijd van nul tot honderd jaar.'

De ondernemer is enthousiast over het nieuwe agrarisch kinderdagverblijf dat opvang biedt aan kinderen in de leeftijd van tien weken tot vier jaar. 'Een boerderij is voor kinderen een plek waar veel te beleven is en waar ze ruimte hebben om te spelen. Wij willen kinderen spelenderwijs de natuur laten beleven zonder gebruik te maken van speeltoestellen of elektronische apparaten zoals iPads en computers', licht Van der Kort toe.


Wroeten

In plaats daarvan staat de praktijk op de boerderij centraal in Dinteloord. 'Samen de dieren voeren, eieren rapen, met de vingers in de moestuin wroeten en volop spelen in de buitenlucht. Daarbij nemen wij hen mee in de verschillende seizoenen, zodat ze kunnen zien hoe peren groeien aan de bomen en dieren zich ontwikkelen. Bovendien mogen kinderen hier vies worden. De overalls en laarzen staan voor hen klaar', zegt de zorgmanager.

In het nieuwe binnenverblijf staan natuurlijke kleurtinten en groen centraal. De kinderen worden nadrukkelijk gestimuleerd om naar buiten te gaan.


Speelweide

'Zo mogen zij onder begeleiding van een pedagogisch medewerker elke morgen naar de boerderij om de dieren te aaien en erbij te spelen. Daarnaast is er buiten een ruime speelweide, die omheind is door een kindveilig hekwerk en waar kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten.'

Hoeve Kakelbont is 10 hectare groot en is van oudsher een gemengd bedrijf met een pluimveehouderij en een fruitteeltbedrijf met een grote perenboomgaard. De pluimveeactiviteiten zijn sinds kort gestaakt. Voor de vrijgekomen pluimveestallen wordt nog een nieuwe bestemming gezocht.


Diverse zorgactiviteiten

Sinds 2007 biedt Hoeve Kakelbont diverse zorgactiviteiten aan op het bedrijf. In 2014 is hiervoor een nieuwe zorghoeve gebouwd. 'De activiteiten op het bedrijf bestaan nu voor 60 procent uit agrarische activiteiten en 40 procent uit zorggerelateerde activiteiten', zegt Van der Kort.

Het agrarisch kinderdagverblijf op Hoeve Kakelbont is aangesloten bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK). Deze organisatie telt ruim zestig leden en stelt zich enerzijds tot doel om boeren te ondersteunen bij het starten en exploiteren van een kinderdagverblijf op hun agrarische bedrijf.

Anderzijds zet de VAK in op kwalitatief hoogwaardige kinderopvang in een groene, natuurlijke omgeving met een pedagogische visie die bijdraagt aan een gezonde, natuurlijke opvoeding van jonge kinderen.


Geestelijke ontwikkeling

De VAK vindt dat agrarische bedrijven een kans bieden voor kinderopvang op de boerderij. Door kinderen opvang te bieden in een omgeving waarmee zij op een vanzelfsprekende wijze in contact kunnen komen met de natuur en dieren, wordt volgens de organisatie een belangrijke bijdrage geleverd aan hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

De projectleider geeft aan dat het runnen van een agrarisch kinderdagverblijf al langere tijd een droom is van haar. 'Tegelijkertijd vind ik het ook wel spannend. Het kinderdagverblijf biedt straks plaats voor maximaal zestien kinderen per dag in de leeftijd van nul tot vier jaar.'


Personele bezetting verandert

De uitbreiding van het bedrijf met een kinderdagverblijf betekent niet alleen een omschakeling in praktische zin. Ook de personele bezetting ziet er straks anders uit op Hoeve Kakelbont.

'We gaan werken met een vast team van gediplomeerde pedagogische medewerkers die zoveel mogelijk worden ingezet op vaste dagen. Hierdoor hebben kinderen en ouders een vast aanspreekpunt, wat duidelijkheid en vertrouwen schept', zegt de zorgmanager.

Eind juni is gestart met de inschrijvingen en de eerste definitieve aanmeldingen zijn binnen. Van der Kort: 'We merken dat veel ouders enthousiast worden van ons verhaal en de activiteiten die wij hier houden met de kinderen. Het op onderzoek uit mogen gaan en het ontdekken van de natuur in een veilige omgeving, dat gun je toch ieder kind?'


Verenigde Agrarische Kinderopvang

De Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), waar Hoeve Kakelbont in Dinteloord bij is aangesloten, is een overkoepelende organisatie voor agrarisch ondernemers die een nevenactiviteit willen startten. De VAK ondersteunt boeren en tuinders bij het opstarten en exploiteren van een kinderdagverblijf en telt nu zestig aangesloten bedrijven. Tegelijkertijd wil de VAK bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige kinderopvang in een groene, natuurlijke omgeving. Voor agrarisch ondernemers zijn veel dingen vanzelfsprekend, die voor andere mensen in Nederland een luxeproduct zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte, rust en regelmaat van het leven op een boerenbedrijf. Voor de opvoeding van kinderen zijn deze zaken enorm waardevol, stelt de VAK. De vereniging wil daarom een bijdrage leveren aan een gezonde maatschappij van morgen, waarbij het kind in de natuur centraal staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer