Ouders rijden om voor agrarische kinderopvang

Een agrarische omgeving is goed voor kinderen. Ouders uit omliggende dorpen rijden bewust naar Luttelgeest voor kinderopvang Boerderij De Zonnestraal. 'Buiten zijn is gezond voor kinderen. Je kunt hun hier zoveel meegeven. Dat een koe melk geeft en aardappelen in de grond groeien.'

Ouders+rijden+om+voor+agrarische+kinderopvang
© Persbureau Noordoost

Het erf bij de familie Lassche in Luttelgeest begint al aardig vol te raken. Toch is alles bij kinderopvang Boerderij De Zonnestraal zo ingericht, dat niets elkaar bijt. 'Waar het knijpt, zoek je naar oplossingen', vertelt Bert Lassche.

'Voorheen reed de loonwerker tussen de schuren door. Daar begonnen we met het oog op de veiligheid van de kinderen over te twijfelen. Nu hebben we een tweede oprit voor het agrarisch bedrijf en dat werkt perfect.'

Hekwerk

Aan de westkant van het bouwblok liggen de opslag van de akkerbouwtak en de ligboxenstal met 55 stuks melkvee. Er is flink geïnvesteerd in hekwerk, waarbinnen de kinderen vrijuit kunnen spelen.

We willen meer ruimte voor de kinderen creëren

Wendy Lassche-Van der Gurp, kinderopvang Boerderij De Zonnestraal Luttelgeest

Regelmatig gaan de leidsters met de oudsten, die zich vasthouden aan een touw, een kijkje nemen op de boerderij. Of met de zespersoonswandelwagen, want ook de allerjongsten genieten volop van de dieren en het agrarische werk.

Droom

De droom van Wendy Lassche-Van der Gurp is met de kinderopvang in vervulling gegaan. Zij is op de boerderij opgegroeid. Als medewerkster van de 24 uursopvang Mooi Gaasterland van Jeugdhulp Friesland in Rijs zag ze hoe kinderen genieten van het boerderijleven. 'Ik nam hen weleens mee. Een jongen zei na afloop dat het de mooiste dag uit zijn leven was. Toen wist ik dat ik daar wat mee moest doen.'

In 2007 waagde Lassche de sprong in het diepe. Ze begon een zorgboerderij voor 'zorgkinderen'. Ze peilde bij scholen de behoefte aan buitenschoolse opvang. 'Die was er niet. Bovendien hadden ouders het vooroordeel dat de boerderij stinkt en twijfelden ze aan de veiligheid op het erf. Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken. En het liep meteen als een trein.'

Obstakel

De agrarische bestemming van het bouwblok vormt wel een obstakel. Dat bleek ook met de uitbreiding met een opvang voor nul- tot vierjarigen. 'Uiteindelijk heeft de gemeente toestemming gegeven voor de baby- en dreumesgroep op de plek van de kalveropvang en aardappelopslag.'

Financieel gezien was de stap minder een sprong in het diepe. 'Het agrarische bedrijf en de zorgboerderij bieden extra zekerheid, een buffer. Een gok was de opvang van kinderen tussen nul en vier jaar niet. De bso liep al goed en er was veel vraag naar opvang van baby's en dreumesen.'

Uitbreiden

De agrarische kinderopvang heeft achttien medewerkers. Door het succes is er een tijdelijke unit op het erf voor de bso. Uiteindelijk hoopt De Zonnestraal uit te breiden. 'Nu zitten er meerdere bedrijven op een postzegel. We willen meer ruimte voor de kinderen creëren.' Het kleinschalige karakter blijft doorslaggevend in de keuzes. 'Als wij niet meer weten welke ouder bij welk kind hoort, zijn we de verkeerde weg ingeslagen.'

De overheid is in kinderopvangwereld een onzekere factor. 'Kwaliteitseisen zijn hoog en worden vaak aangescherpt. We zijn aangesloten bij de Vereniging Agrarische Kinderopvang, die ons daarin begeleidt.' Voor de ouders is de hoogte van toeslagen van belang. 'Wij merken toch dat zij bewust kiezen voor De Zonnestraal. Luttelgeest is bovendien een jong dorp. Wij zijn daarom positief over de toekomst.'

Aansturende taak

Wendy Lassche heeft meer een aansturende taak gekregen. 'Om minder tussen de kinderen te staan is even wennen, maar ik groei wel in deze rol.' Bert Lassche werkt ondertussen hard door op het gemengde bedrijf. De oogst van pootaardappelen, na de overname van het bedrijf van zijn schoonouders met 47 hectare de belangrijkste tak, houdt hem momenteel van de straat.

De melkveehouderij kost minder tijd, door een samenwerking met de buurman. 'Wij bieden met de ligboxenstal de ruimte, hij de arbeid.' Zo geeft zowel Wendy als Bert Lassche werk uit handen. 'We hebben het immers beiden druk zat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer