BoerenHummeltjes gaan met vieze broek naar huis

Daphne Teunissen (24) opende vorige maand haar agrarische kinderopvang BoerenHummeltjes in Halle. 'Elk kind moet kind kunnen zijn, met respect voor de omgeving. Kinderen moeten weten waar ons voedsel vandaan komt en de wereld ontdekken. Zo goed, dat ze met een vieze broek van de modder en een lach op het gezicht naar huis gaan.'

BoerenHummeltjes+gaan+met+vieze+broek+naar+huis
© Jan van den Brink

De boerendochter werkt nauw samen met haar ouders en broer Robbin (22), die het melkveebedrijf overneemt. Een ontwikkeling die hun ouders Jan en Annemieke Teunissen niet zagen aankomen. Nog niet zo lang geleden dachten Jan en Annemieke Teunissen uit Halle geen opvolgers te hebben. Met zeventig melkkoeien het bedrijf draaiende houden tot aan hun pensioen was hun insteek.

Totdat zoon Robbin volgens zijn moeder 'doodongelukkig' werd van zijn opleiding administratief medewerker en aangaf veel liever boer te willen worden. Hij ging naar het AOC en studeert nu aan de hogere agrarische school in Dronten.

Beperkte ruimte

Dochter Daphne volgde de hbo-opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang en werkte daarnaast vijf jaar in de reguliere kinderopvang, waarvan de laatste anderhalf jaar als manager. Wat haar tegenstond, was de beperkte ruimte die kinderen daar hebben om te ontdekken en te ervaren.

Wij zijn samen met ouders partners in opvoeding

Daphne Teunissen, agrarische kinderopvang BoerenHummeltjes in Halle

'Wat is er nou niet mooier om veel naar buiten te gaan en te zien wat de wereld om ons heen te bieden heeft? De reguliere kinderopvang is hierin wat beperkter. In een stad is het niet mogelijk om even naar het bos te gaan of een stukje te wandelen. Dat kan zijn vanwege veiligheidsoverwegingen of omdat het gewoon te ver is.'

Personeelsbeleid

Op het gebied van personeelsbeleid wil Teunissen een andere koers varen op haar agrarische kinderopvang BoerenHummeltjes. 'Kinderopvang is meer dan alleen een plek waar ouders hun kinderen naartoe brengen, zodat zij kunnen werken of studeren. Wij zijn samen met ouders partners in opvoeding, waardoor ik ook meer verwacht van mijn medewerkers', licht ze toe.

'Ik heb medewerkers meegemaakt die met een kop thee op de bank kinderen van een afstand terechtwijzen. Om te kijken wat kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen en zich veilig en vertrouwd te voelen, moet ik kijken naar wat mijn medewerkers nodig hebben om deze voorwaarden te kunnen scheppen. Ook medewerkers moeten worden uitgedaagd.'

Verbouwing

Voor de kinderopvang verbouwde de familie het huis waar de ouders van Jan Teunissen lange tijd woonden en dat ze later verhuurden. Maximaal zestien kinderen van nul tot en met vier jaar kunnen er terecht. De investering kostte 100.000 euro.

Daphne Teunissen: 'Veel ondernemers steken hogere bedragen in nieuw- of verbouw. Dit wilde ik niet. We zitten hier in een krimpgebied. De vergrijzing neemt toe. Daarbij komt dat ik het individuele contact met de kinderen ontzettend belangrijk vind. Door de kleinschaligheid lukt dat beter.'

Samenwerking

Het gezin verbouwde het huis grotendeels zelf tot kinderopvang en kreeg daarbij hulp van familie. De samenwerking hierin met haar broer is nieuw, maar loopt goed, geeft Teunissen aan. 'Mijn broer en ik zijn elkaars sparringpartner. We vullen elkaar goed aan. Ik zie nog weleens beren op de weg, maar mijn broer zegt dan: we gaan ervoor. Natuurlijk komen er weleens ongemakkelijke situaties voor, maar deze bespreken we in een wekelijks overleg met elkaar. Wij zijn heel open.'
De agrarische kinderopvang is een apart bedrijf. Teunissen huurt de locatie van haar ouders. Per uur rekent ze 7,20 euro per kind. Ze zit hiermee iets boven de reguliere kinderopvang. 'Maar wij bieden ook meer.'

Lege schuren

Plannen zijn er volop voor zowel buitenschoolse als kinderopvang, want er staan nog wat schuren leeg. 'Het is voor schoolgaande kinderen leuker om na school een hut in de appelboom te maken dan ergens te zitten waar ze de hele schooldag al hebben gezeten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer