Familie Mooren uit Haps blij met kinderopvang als neventak

Een win-winsituatie noemt Coen Mooren het. Samen met zijn Bregje runt hij naast een melkvee- en akkerbouwbedrijf een agrarische kinderopvang in Haps. 'Kinderen en ouders krijgen meer respect en begrip voor boeren.'

Familie+Mooren+uit+Haps+blij+met+kinderopvang+als+neventak
© Monique van Loon

Sinds oktober 2018 zijn er naast ruim tweehonderd koeien elke dag zestien kinderen op de boerderij van de familie Mooren in Haps. Coen en Bregje Mooren begonnen toen een agrarische kinderopvang. Dat loopt zo goed dat in mei 2020 de tweede groep startte, een jaar eerder dan gepland. Er werken nu acht pedagogische medewerkers.

'Ouders kiezen bewust voor een agrarische kinderopvang. We hebben zelfs ouders die er 20 kilometer voor omrijden. Wij bieden een groene, natuurlijke omgeving waar kinderen veilig kunnen spelen en ontwikkelen', licht Bregje Mooren toe. Na haar opleiding sociaalpedagogisch werk werkte ze tien jaar in de jeugdzorg met kinderen met een verstandelijke beperking.


Bedrijfsontwikkeling

Coen Mooren kwam na de mas thuiswerken bij zijn ouders Thijs en Annemarie. Nu melken ze 230 koeien en houden ze 40 stuks jongvee in Nederland, 85 stuks jongvee in Polen en hebben ze 30 hectare akkerbouw. Bregje Mooren vond het werken in onregelmatige diensten steeds lastiger te combineren met hun twee kinderen. 'Maar ik wilde niet stoppen met werken. Na wat brainstormen kwamen we op het idee van een agrarische kinderopvang.'

De agrarische kinderopvang is van grote meerwaarde voor de sector

Coen Mooren, melkveehouder en akkerbouwer in Haps

De ondernemers namen contact op met de Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK) en gingen bij collega-boeren kijken. De VAK hielp hen met plannen en vergunningen en Bregje Mooren volgde er een ondernemerscursus. 'Daar heb ik veel geleerd voor het schrijven van ons ondernemersplan, visie en manier van werken.'


Vergunning

Coen Mooren: 'Vlak voor de geboorte van de tweeling in 2017 zijn we naar de boerderij verhuisd en stopte Bregje met haar werk in de zorg.' Bregje Mooren: 'Tegelijk kregen we, na twee jaar plannen maken, bericht dat de vergunning akkoord was en kon de bouw starten.'


De kinderopvang is aan de jongveestal gebouwd.
De kinderopvang is aan de jongveestal gebouwd. © Monique van Loon

De kinderopvang is aan de voorkant van de jongveestal gebouwd. 'Door de ramen kunnen de kinderen altijd kalfjes zien', zegt Coen Mooren. Naast het gebouw is een buitenruimte met volop speelgelegenheid, planten, een moestuin en dieren. De aanwezige op- en afrit kon worden gebruikt en er was voldoende ruimte voor parkeerplekken. Op de boerderij werden alle kritische punten beoordeeld op veiligheid. Er zijn dubbele poorten gemonteerd en er hangen kettingen die dicht worden gemaakt als ze met trekkers rijden of als de kinderen op het erf zijn.


Buitenslaapplekken

Bijzonder zijn de buitenslaapplekken. 'Dat werkt super. Kinderen slapen er veel beter. We hadden verwacht dat de helft van de kinderen daar zou slapen, maar ze slapen er bijna allemaal', zegt Bregje Mooren enthousiast.


Bijna alle baby's slapen in buitenslaapbedjes.
Bijna alle baby's slapen in buitenslaapbedjes. © Monique van Loon

De groepsruimte en bijbehorende ruimtes op de begane grond werden ingericht inclusief een kantine voor zowel het personeel van de boerderij als van de kinderopvang. De bovenverdieping werd nog niet ingericht. Op 1 oktober 2018 ging Boerkes & Co open. 'De naam hadden we snel bedacht. Onze oudste zoon is een echt buitenkind. We noemen hem van kleins af aan boerke', lacht Bregje Mooren.


Veel belangstelling

In het begin werkte de ondernemer nog mee op de groep, maar het aantal kinderen breidde snel uit, zodat ze meer personeel aan moest nemen. Binnen een jaar zat de groep met plek voor zestien kinderen per dag vol. 'Dat betekent vijftig verschillende kinderen. Ik heb nu mijn handen vol aan de organisatie en communicatie, zeker met de steeds strengere eisen.'

De tweede groepsruimte is dit jaar ingericht en op 1 juni in gebruik genomen. De coronacrisis zorgde ook voor extra werk. 'We boden noodopvang, de medewerkers kregen training en verfraaiden de buitenruimte. Sinds 11 mei zijn we gelukkig weer open, met bijbehorende protocollen.'


Jongeren

De familie Mooren werkt al jaren met jongeren. 'We hebben hier tien jongens, scholieren tussen 15 en 25 jaar, werken. Ik melk altijd 's ochtends samen met mijn vader. Hij melkt 's avonds met een van de jongens. Ik heb mijn handen dan vrij voor kantoorwerk of onze kinderen', zegt Coen Mooren. Hij werkt met een melkplanning en op zaterdag heeft hij vaste klussen voor vijf jongens. 'We zijn allemaal graag onder de mensen en daardoor komen we dan ook in contact met de scholieren of hun ouders.'

Beiden zijn blij met de stappen die ze hebben gezet. Toen Land van Cuijk Boert Bewust eind 2018 opstartte met als doel meer verbinding tussen boeren en burgers te organiseren, deed de familie Mooren direct mee. 'De agrarische kinderopvang is van grote meerwaarde voor de sector', stelt Coen Mooren. 'Automatisch leren ouders en kinderen de boerderij kennen Dat zorgt voor meer dialoog en begrip.'


Vereniging Agrarische Kinderopvang

De Vereniging Agrarische Kinderopvang (VAK) helpt agrariërs bij het opzetten en exploiteren van agrarische kinderopvang en geeft ondersteuning op het gebied van ondernemerschap, kwaliteit en pedagogiek. Denk aan ISO 9001-certificering, inkoopvoordeel, slagkracht, formulieren, protocollen en handboeken. Het is een groot netwerk met 54 leden verdeeld over het hele land. Zo'n 60 procent van de agrarische kinderopvang is lid. ZLTO is partner van de VAK en ondersteunt met kennis en kunde. Ook inspecterende instanties als de GGD zijn positief over de VAK. De vereniging biedt de juiste basis voor kinderopvang op de boerderij. 'Het is fijn om te sparren over zaken zoals omgang met ouders, personeel, onze groene visie en allerlei zaken die op je pad komen', zegt Bregje Mooren van agrarische kinderopvang Boerkes & Co in Haps. 'De laatste tijd waren er veel vraagstukken over de coronarichtlijnen. Het is waardevol om dan met vragen bij collega's of bij de VAK terecht te kunnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer