College van beroep beknot inning Naktuinbouw

Naktuinbouw kan alleen een areaalheffing opleggen bij boomkwekerijgewassen als het om teeltmateriaal gaat en niet bij producten die voor de eindgebruiker zijn.

College+van+beroep+beknot+inning+Naktuinbouw
© Vidiphoto

Dat is de uitspraak van het College van beroep voor het bedrijfsleven in de zaak die boomkweker Henk den Mulder uit Grubbenvorst tegen Naktuinbouw had aangespannen. De zaak dateert uit 2016 en het college kwam eind april van dit jaar tot deze conclusie.

Den Mulder is naar het college gestapt omdat hij vindt dat Naktuinbouw ten onrechte op alle boomkwekerijproducten areaalheffing toepast. 'Ik teel op 100 hectare gewassen, waarvan zo'n 3 hectare voor verder teelt dient', zegt de kweker. 'Teeltmateriaal als pootaardappelen is op basis van de Zaaizaad- en Plantgoedwet onderworpen aan areaalheffing, maar consumptieaardappelen niet', legt hij uit. 'Zo moet het in de boomkwekerij ook.'

Administratie

Volgens het college moet Den Mulder via zijn administratie kunnen aantonen dat zijn producten daadwerkelijk naar bijvoorbeeld tuinen van consumenten of openbaar groen gaan. Naktuinbouw kan deze administratie controleren. Het college heeft Naktuinbouw opgedragen voor het einde van deze maand een nieuw besluit te nemen over de areaalheffing voor Den Mulder.

Voorzitter Henk Raaijmakers van LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten kan niet helemaal inschatten wat de gevolgen van de uitspraak voor de totale boomkwekerijsector zijn. 'Vanzelfsprekend moeten boomkwekers niet onnodig betalen', zegt de voorzitter, maar hij vraagt zich af of de sector er per saldo beter van wordt.

Controle

De administratie waarmee kwekers aantonen dat zij aan eindgebruikers hebben geleverd, moet worden gecontroleerd door Naktuinbouw. 'Dat zullen ze in rekening moeten brengen.'

Verder denkt Raaijmakers dat de begroting van Naktuinbouw door de uitspraak niet zal veranderen. Waar kwekers minder gaan betalen omdat zij eindgebruikersmateriaal op de markt brengen, zullen anderen meer moeten gaan afdragen aan Naktuinbouw, is zijn verwachting.

Reputatie Nederland

Nederland heeft als grote exporteur van boomkwekerijproducten een reputatie hoog te houden, zegt de voorzitter. Hij stelt dat de uitspraak van het college niet mag leiden tot een aantasting van het keuringswerk. 'We moeten voorkomen dat niet-gekeurd materiaal toch in de doorteelt of export terechtkomt.' De vraag is hoe dat te voorkomen.

Volgens Remy Broenink van Naktuinbouw gaat deze organisatie in overleg met LTO over hoe de communicatie over teeltmateriaal en eindproduct kan worden verbeterd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer