GraanGeluk bedroefd om verlies akkerperceel

Stichting GraanGeluk raakt een akker kwijt in Bennekom waar zeldzame graansoorten worden verbouwd. Provincie Gelderland, eigenaar van het perceel, heeft natuurplannen met het stuk grond van 10,4 hectare. 'Terwijl we hier op de Veluwezoom aan natuur niks tekortkomen, maar aan akkers wel', zegt Marcel van Silfhout namens Graangeluk.

GraanGeluk+bedroefd+om+verlies+akkerperceel
© Ruben Meijerink

Aalter troshaver, Veluwse kruiprogge, rode en zwarte emmer en boekweit. Zomaar wat van de graansoorten die Marcel van Silfhout verbouwt op zijn percelen die zijn verspreid over de Veluwezoom.

Van de opbrengst wordt door de Arnhemse bakker Tom van Otterloo streek- en seizoensbrood gemaakt. De Stadsbrouwerij Wageningen brouwt het Gelders GraanGelukbier, dat vorig jaar een gouden medaille won bij de prestigieuze Brussels Beer Challenge.


Doelen behalen

Wat stichting GraanGeluk doet, is volgens Van Silfhout exact wat Gelderland wil met landbouw. 'We werken precies zo dat we de biodiversiteits-, CO2- en korteketenresultaten halen die de provincie zo graag ziet', aldus de voormalig onderzoeksjournalist.


Tekst gaat verder onder video.

Van Silfhout noemt de provincie dan ook een belangrijke en gewaardeerde partner voor het initiatief. 'Maar er is nu een proces gaande wat ik zorgelijk vind. De Veluwezoom is een van de gebieden in ons land waar de overgebleven landbouwgrond het meest onder druk staat. In de gemeenten Renkum, Wageningen, Arnhem en Rheden is de afgelopen twintig jaar ongeveer de helft van alle landbouwgrond verdwenen. Dan hebben we het over vele duizenden hectares.'


Verhouding landbouw en natuur

Van Silfhout vindt dat er met een andere blik moet worden gekeken naar de verhouding tussen landbouw en natuur. Want in hoeverre is landbouw geen natuur? 'Wij kunnen boeren in de natuur. Wat wij doen, noem ik boerinclusief naturen. We gebruiken geen chemische gewasbescherming en kunstmest. We werken niet per definitie biologisch, maar wel agro-ecologisch.'

De ondernemer vindt het teleurstellend dat er na een jaar pachten een einde komt aan zijn project bij de Panoramaweg in Bennekom. 'Ter illustratie: hier staat het equivalent van 100.000 flesjes streekbier of 50.000 streekbroden', schetst hij de lokale voedselproductie die straks verloren gaat.

Bovendien wordt er op en om dit archeologisch beschermde 'celtic field' al sinds de prehistorie landbouw bedreven.


Klimaatbos

Dat er op deze plek misschien wel een klimaatbos verrijst, steekt Van Silfhout al helemaal. 'Het heet hier de Panoramaweg, maar straks is het echt panorama weg. Telt ons landschap nog? Ons voedsel? Onze biodiversiteit?'

De oproep die de ondernemer doet, ook in een brief aan Gedeputeerde Staten van Gelderland, is om een pas op de plaats te maken. 'Doe even helemaal niks. Geef boeren en burgers de kans om te bepalen wat ze in hun eigen gebied willen voor landschap en maatschappij. Maak zo'n proces niet kansloos met een klimaatbos.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer