Meer subsidie nodig voor ambitieus bossenplan

Er moet een subsidie komen voor eigenaren van landbouwgrond die overgaan tot bosaanleg. Als zo'n bossubsidie er niet komt, gaat het niet lukken om in Nederland binnen tien jaar 37.000 hectare nieuw bos aan te planten, stelt Probos, kennisinstituut voor duurzaam bosbeheer.

Meer+subsidie+nodig+voor+ambitieus+bossenplan
© Laurens Eggen

Volgens Probos, dat onderzoek deed naar de bomenplannen van het kabinet, hebben agrariërs vanwege de geleverde maatschappelijke diensten op het gebied van biodiversiteit en klimaat recht op een meerjarige vergoeding, die minimaal gelijk is aan de gederfde inkomsten uit pacht of landbouw.


De plannen van landbouw- en natuurminister Carola Schouten betekenen een uitbreiding van het huidige bosareaal met 10 procent. Dat is nodig om koolstof uit broeikasgas af te vangen, de biodiversiteit te herstellen en de natuur te versterken. Provincies en natuurorganisaties zijn al begonnen met het aanplanten van bomen die beter bestand zijn tegen droge zomers, hoosbuien en hogere temperaturen.

Om het aanplantdoel te halen is veel meer grond nodig dan de 'braakliggende stukjes groen' die nu worden beplant, stelt Probos. ‘Het is een grote opgave waarvoor bestuurlijke doortastendheid nodig is’, aldus de onderzoekers, die stellen dat aankoop van landbouwgrond onontkoombaar is.


Bossenmakelaar

Probos constateert ook dat er een enorm aanbod aan bomenprojecten aan het ontstaan is, dat uiteen loopt van voedselbossen tot aan notenboomgaarden en speelbossen. De organisatie adviseert overheden om een 'bossenmakelaar' aan te stellen, die initiatiefnemers en mogelijke financiers bij elkaar kan brengen. Provincies moeten ook niet terugschrikken voor het laten ontstaan van spontane bossen, bijvoorbeeld in uiterwaarden van rivieren.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer