'Boer moet eigenaar van bomen blijven'

Boeren die bomen planten op hun grond moeten daar op termijn geen last van ondervinden bij uitbreiding van of aanpassingen aan hun bedrijf. Dat is een van de voorwaarden die LTO Nederland stelt aan de Bossenstrategie van landbouwminister Carola Schouten.

%27Boer+moet+eigenaar+van+bomen+blijven%27
© Dirk Hol

De minister werkt momenteel aan de uitwerking van een Bossenstrategie die zij na de zomer zal presenteren. Ze lichtte afgelopen dinsdag, tijdens een notaoverleg met de Tweede Kamer over het Nationaal Bomenplan van GroenLinks en SP, alvast een tipje van de sluier op van haar eigen plan.

Schouten streeft naar de aanplant van 6,2 miljoen bomen in de komende tien jaar. Zij denkt daarvoor 37.000 hectare nodig te hebben. Ze wil deze ruimte vinden in bestaande natuur, steden, dorpen en op landbouwgrond. De berichtgeving over de Bossenstrategie van Schouten op Nieuweoogst.nl maakt veel reacties los. Een veel geopperde vraag is of de grond waarop bomen worden gepland boerengrond blijft of dat deze op termijn toch een natuurbestemming krijgt.


Zoektocht naar ruimte

Ben Haarman, LTO-portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling, vindt dat de minister bij haar zoektocht naar ruimte voor haar Bossenstrategie niet naar landbouwgrond moet kijken. 'Er is veel mogelijk op bestaande natuurgrond. Leg niet nog meer beslag op landbouwgrond, want die hebben we zelf hard nodig voor andere opdrachten, zoals de extensiveringsvraagstukken.'

Als bomen moeten wijken voor een stal dan moet dat zonder problemen kunnen

Ben Haarman, LTO-portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling

Ondanks de druk op landbouwgrond is er onder boeren best interesse in het bomenplan, verwacht Haarman. 'Dan moet er wel een aantrekkelijk verdienmodel tegenover staan. En boeren moeten flexibel met de bomen om kunnen gaan. Als ze moeten wijken voor een uitbreiding van een stal of een andere aanpassing aan het bedrijf, moet dat zonder problemen kunnen.'

In de gesprekken met het ministerie zal Haarman naar voren brengen dat de boer eigenaar moet blijven van de bomen die hij aanplant.


Verder van minister

In het Nationaal Bomenplan van GroenLinks en SP behoudt grond waarop boeren bomen planten de agrarische bestemming. Dit voorstel gaat wel verder dan dat van de minister. De twee partijen willen tot 2040 17 miljoen bomen planten, één voor elke Nederlander. Daarvoor is 100.000 hectare nodig.

Henk Raaijmakers, LTO-vakgroepvoorzitter Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, ziet in de voorstellen kansen voor een toekomstbestendige landbouw. 'Met duurzame agrarische bosbouw krijgt ons hout zijn meerwaarde bij toekomstbestendige houtbouw. Het geproduceerde hout kan worden gebruikt voor meubels en woningbouw waarmee CO2 langdurig wordt opgeslagen.'

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op de bomenplannen. CDA en VVD willen daarbij vooral inzetten op meer groen in steden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer