Financiële strop voor boeren Oude IJsselstreek dreigt

Boeren in gemeente Oude IJsselstreek maken zich grote zorgen over de plannen die in de nieuwe landschapsvisie van de gemeente staan. Een deel van de agrarische grond zou door de plannen in één klap driekwart van zijn waarde verliezen.

Financi%C3%ABle+strop+voor+boeren+Oude+IJsselstreek+dreigt
© Plattelandsraad Oude IJsselstreek

De gemeente beschrijft in de Visie op landschap, natuur en groene kernen plannen voor minder grootschalige landbouw. Verder wil Oude IJsselstreek met groene ontwikkelingszones ruimte geven aan de natuur.

Die zones bestaan deels uit de landbouwgrond van tientallen boeren in de gemeente. Omdat natuurgrond echter slechts een fractie waard is van de waarde van landbouwgrond, dreigt voor boeren een financiële strop.


Besluitvorming

In commissieverband wordt woensdag 14 oktober gesproken over het plan dat nu nog in conceptvorm verkeert. De besluitvorming vindt waarschijnlijk in januari plaats. Tot 12 oktober kan er gereageerd worden.

LTO Noord-afdeling Achterhoek Oost roept boeren op om van die gelegenheid gebruik te maken. LTO wil voordat over het plan wordt besloten, eerst wordt geïnventariseerd waar de kansen liggen voor de natuur en met de grondeigenaren wordt gesproken.

Farmers Defence Force trok donderdagmiddag met enkele tientallen trekkers naar het gemeentehuis om het ongenoegen te uiten over de plannen. Bij die bijeenkomst zou zijn gezegd dat er onder meer met LTO is gesproken over de landschapsvisie.


Zegje gedaan

LTO-afdelingsvoorzitter Mark Ormel haakt daarop in: 'Het klopt dat we in het voorjaar zitting hadden in een klankbordgroep die door de gemeente is geformeerd. Daar hebben we ons zegje gedaan. Dat is echter heel iets anders dan dat we zouden hebben ingestemd met de landschapsvisie.'

Volgens Ormel is de zonering die de gemeente gebruikt voor de groene ontwikkelingszones niet nieuw, die zijn eerder al provinciaal vastgesteld. Het is echter aan de gemeente om te bepalen hoe ver ze wil gaan met ruimte geven aan de natuur.


Flink budget om te compenseren

De LTO'er vindt het lastig in te schatten of het plan, zoals er nu ligt, door de gemeenteraad komt. 'Ik hoop in elk geval dat het flink wordt afgezwakt. En mocht het wel worden doorgezet, moet de gemeente voor een flink budget zorgen om boeren te compenseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer