Rechtbank trekt stekker uit Mestverwerking Fryslân

Rechtbank Noord-Nederland heeft deze week Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude failliet verklaard. Directeur Jan Scherff had het faillissement zelf aangevraagd. 'We kunnen er geen geld mee verdienen. De energie is op om verder te strijden', verklaart hij.

Rechtbank+trekt+stekker+uit+Mestverwerking+Frysl%C3%A2n
© Nieuwe Oogst

De acceptgirokaart voor de boete van 45.000 euro vanwege een dodelijk bedrijfsongeval in 2016 was voor Scherff de druppel die de emmer deed overlopen. Bij dit ongeluk kwam een medewerker tijdens een aanrijding met een shovel om het leven.

De rechtbank in Overijssel sprak de eigenaar in 2018 vrij. Maar in hoger beroep veroordeelde het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden Scherff in 2020 tot een boete van 75.000 euro waarvan 30.000 euro voorwaardelijk. Volgens het gerechtshof voldeed het bedrijf niet voldoende aan de veiligheidsvoorschriften. 'Deze boete ga ik nooit en te nimmer betalen. Alleen het nietje was nog niet in de risico-inventarisatie geschoten', stelt Scherff.

Omwonenden wilden in januari dit jaar een uitbreiding van het bedrijf van een capaciteit van 100.000 ton naar 250.000 ton tegenhouden bij de Raad van State. Zij vreesden geurhinder. De raad ging hier niet in mee. Dit voorjaar zou de zaak worden behandeld in een bodemprocedure.


32 bezoeken aan de rechtbank

Scherff richtte het bedrijf in 2012 op. 'Ik wilde een oplossing zoeken voor de verwerking van mest. Dat leek me niet zo moeilijk. Ik kwam uit de weg- en waterbouw. Ik wist niet waar ik aan begon. In negen jaar tijd stond ik 32 keer bij de rechtbank. We hebben ook zaken gewonnen. Maar ik ben ondernemer, geen jurist.'

Het beleid van de overheid faalt, stelt Scherff. 'Het risico ligt bij de verkeerde mensen. Waar gaat het naartoe? Waar staan we over tien jaar met het mestbeleid? We worden veel tegengewerkt. Ik ben het vergunningengezeur en het gezeur van RVO.nl zo zat.'

De ondernemer blijft 185.000 ton mest exporteren met de boot naar Estland en Letland. Het bedrijf in Friesland had vier medewerkers in dienst. Volgens Scherff hebben zich vier kandidaten gemeld voor overname.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer