Eigenaar mestverwerking Fryslân vrijgesproken

De rechtbank van Overijssel heeft de eigenaar van Mestverwerking Fryslân in Wouters vrijgesproken van nalatigheid. Die verdenking ontstond nadat een medewerker daar op 28 september 2016 werd doodgereden door een shovel.

Eigenaar+mestverwerking+Frysl%C3%A2n+vrijgesproken
© Nieuwe Oogst

De eigenaar werd verdacht omdat er geen schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is vastgelegd voor dit bedrijf. De chauffeur van de shovel haalde vaste mest uit een hal en vulde daarmee een vrachtwagen.

• Lees ook: OM eist 75.000 euro boete na dodelijk shovelongeluk

Daarbij werd een ander personeelslid over het hoofd gezien, die vervolgens aan dit ongeluk overleed. Ook zou de werknemer op de shovel onvoldoende extra hulpmiddelen hebben om met een volle bak mest voldoende zicht te behouden. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een boete.

Voorrang

Volgens de rechter zijn binnen het bedrijf mondeling afspraken gemaakt over het betreden van de werkvloer in de hallen. De algemene regel luidt dat de hallen niet betreden worden als daar met een shovel gewerkt wordt. Indien een medewerker toch in een hal moet zijn, dan zijn hiervoor regels van kracht. Zo heeft de shovel altijd voorrang op voetgangers. Deze regels zijn volgens de rechter voldoende gecommuniceerd.

Een belangrijke regel zou zijn dat bij de aanwezigheid van een rijdende shovel voor het betreden van de hal oogcontact moet zijn met de bestuurder van die shovel. Dat is kort voor dit fatale moment niet gebeurd. Ondanks dat er geen schriftelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) aanwezig was, heeft de eigenaar van Mestverwerking Fryslân in de ogen van de rechter voldoende zorgvuldig nagedacht over de risico's op dit bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer