OM eist 75.000 euro boete na dodelijk shovelongeluk

Vanwege een dodelijk shovelongeluk is tegen Mestverwerking Fryslân in Dantumadeel een boete van 75.000 euro – waarvan 30.000 euro voorwaardelijk- en een voorwaardelijke stillegging geëist.

OM+eist+75%2E000+euro+boete+na+dodelijk+shovelongeluk
© Nieuwe Oogst

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het bedrijf er niet alles aan gedaan om een dodelijk ongeval met een werknemer te voorkomen, terwijl dat wel van een werkgever verwacht mag worden. Behalve de boete eiste het OM als bijzondere voorwaarde dat het bedrijf binnen drie maanden de veiligheid op orde brengt en meewerkt aan controles door de Inspectie SZW.

Bij het bedrijf wordt dierlijke mest aangevoerd, gecomposteerd en daarna weer afgevoerd of tijdelijk opgeslagen. Op 28 september 2016 kwam een 39-jarige werknemer van de mestverwerker om het leven. Uit onderzoek van de Forensische Opsporing blijkt dat hij in een bedrijfshal is overreden door een shovel.

Overleden

De shovel was een vrachtwagen aan het beladen en had een rokende hoeveelheid dampende mest op de laadbak met 'een kop er op'. De chauffeur heeft de werknemer die de hal betrad niet gezien. Hij zag hem pas toen hij naast de wagen lag. De werknemer is ter plekke overleden. De chauffeur van de shovel was oorspronkelijk als verdachte aangemerkt en gehoord, maar het OM heeft besloten hem niet te vervolgen.

Volgens het OM is de werkgever het incident aan te rekenen: 'Een werkgever heeft op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit de verplichting om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers. Gevaren moeten zo veel als mogelijk bij de bron worden voorkomen. En dat is hier niet gebeurd,' betoogde de officier van justitie op zitting.

'Uit het dossier blijkt dat het bedrijf het niet zo nauw heeft genomen met de veiligheidsvoorschriften',vervolgt hij. De risico's van het werken in bedrijfshallen hadden volgens het OM van te voren in kaart gebracht dienen te worden, zodat passende maatregelen genomen hadden kunnen worden om ongevallen te voorkomen.

Indirect zicht

Er had gezorgd moeten worden dat er indirect zicht vanaf de shovel aanwezig was om zo het zicht op de omgeving te verbeteren. Daarnaast hadden voetgangers -indien voorgaande maatregelen niet getroffen waren- helemaal niet in de hal moeten kunnen komen tijdens het beladen van vrachtwagens.

Toch waren er regelmatig voetgangers in de bedrijfshal. De werkgever wist ook dat de werkzaamheden gevaarlijk waren. Er waren afspraken dat de hal alleen betreden zou worden na oogcontact met de chauffeur van de shovel, maar die afspraken waren informeel en volgens het OM is dat niet voldoende.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer