Belgische boeren protesteren tegen lage melkprijs in supermarkt

Belgische boeren trekken het niet langer dat supermarkten zoals Albert Heijn (AH) stunten met prijzen van minder dan 50 cent per liter melk. Ze verzamelden 30 juli met hun trekkers bij de AH in Ronse.

Belgische+boeren+protesteren+tegen+lage+melkprijs+in+supermarkt
© Vilt.be

Door de coronamaatregelen is een grootschalige actie niet mogelijk en dat was ook niet de opzet van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), dat vooral een signaal wilde afgeven. 'Maar ik weet zeker dat er veel respons komt als we onze oproep nationaal lanceren', vertelt Lieven De Stoppeleire, adviseur bij de landbouworganisatie.

De symbolische actie kwam nadat AH met stuntprijzen van minder dan een halve euro uitpakte voor een liter melk. Het ABS riep op tot een eerlijke vergoeding voor melkveehouders.'Melkveehouders krijgen vandaag tussen de 36 en 38 cent per liter. Dan moet je nog de verpakking, het transport en de logistiek meerekenen', stelt De Stoppeleire. 'De melk wordt dus onder de productieprijs en met verlies verkocht. Die prijzenslag trekt zich door naar andere supermarkten, die op hun beurt de druk op ons opvoeren. Maar dat trekken we niet meer.'


'Consumentenbedrog'

Ook voor de consumenten is er nog werk aan de winkel. 'Die moeten beseffen dat de productie van voedsel geld kost. Maar met zulke stuntacties lijkt het net alsof het voor niets gebeurt. Eigenlijk is dat consumentenbedrog', aldus De Stoppeleire.

Hij sluit verdere acties van boeren niet uit. 'Als AH ons geen afdoende garanties kan geven op een eerlijke prijs voor de boeren, zullen we verdergaan. In het verleden hebben we al eens distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer