Toevoegmiddel+ook+vaker+bij+eerste+snedes
Nieuws
© Han Reindsen

Toevoegmiddel ook vaker bij eerste snedes

Drie kwart van de loonwerkers kiezen ervoor om vooral bij de eerste twee snedes een kuiltoevoegmiddel in te zetten. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van Julia Hummel, student aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

Hummel onderzocht waarom loonwerkers een kuiltoevoegmiddel gebruiken. De adviseur speelt een belangrijke rol om te bepalen wanneer wél of niet een toevoegmiddel wordt ingezet, Voor de loonwerker is dit vaak de loonwerkadviseur, de melkveehouder laat zich adviseren door de veeevoeradviseur.

Uit haar onderzoek blijkt dat 73 procent van de ondervraagden inkuilmiddelen toepast bij de eerste snede. Bij de tweede en derde snede ligt dat percentage op 44 procent. Bij najaarskuilen gaat het om 65 procent.

Volgens Hummel zijn de toevoegmiddelen ook in het voorjaar populair om de hoge voederwaarde van het voorjaarsgras vast te houden. Het middel zorgt immers voor een betere conservering. In het najaar is het eveneens nodig, omdat de kuilen dan vaak wat vochtiger zijn. Het toevoegmiddel geeft meer zekerheid voor een geslaagde kuil, terwijl de behandeling ook zorgt voor het behoud van eiwit en het voorkomen van de ontwikkeling van een ongewenste ammoniakfractie.

In de praktijk zijn er ook geluiden dat er angst is voor broei door minder goede inkuilomstandigheden en onvoldoende druk op de kuil. Hierdoor kan de aanwezige lucht de conservering bemoeilijken.

Opvallend genoeg gebruikt 90 procent van de ondervraagde loonwerkers een toevoegmiddel in de mais. Dit wordt enkel ingezet wanneer dat nodig is. Dat is in 45 procent van de gevallen, in 38 procent omdat het gewas een hoog drogestofgehalte heeft. Een droge kuil is lastig aan te rijden, waardoor meer lucht achterblijft. Dat zorgt voor schimmelvorming.


Toplaagbehandeling

In 27 procent van de gevallen wordt een middel toegevoegd als toplaagbehandeling. Ook vanwege ziektes zoals builenbrand of vanwege schimmels wordt er een middel gebruikt. 23 procent van de loonwerkers doet dat. Uit het onderzoek van Hummel blijkt dat 49,4 procent van de loonwerkers verwacht dat het gebruik van kuiltoevoegmiddelen in de toekomst constant blijft. 51,6 procent verwacht een toename. Zij wijzen erop dat veehouders steeds meer waarde hechten aan goede kwaliteit ruwvoer.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer