Doseerapparatuur+bepaalt+keuze+kuiltoevoegmiddelen+bij+loonwerker
Nieuws
© Han Reindsen

Doseerapparatuur bepaalt keuze kuiltoevoegmiddelen bij loonwerker

De agrarische loonwerker koopt kuiltoevoegmiddelen in op basis van de klantvraag en afhankelijk van de doseerapparatuur waarover hij beschikt. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van student Julia Hummel van de Aeres Hogeschool in Dronten.

In het onderzoek is onder andere gevraagd naar de keuze van kuiltoevoegmiddelen en waarop deze keuze is gebaseerd. De loonwerkers geven aan dat onder andere hun eigen doseerapparatuur bepalend is bij de keuze voor een bepaald merk kuiltoevoegmiddel. De loonwerker kan kiezen tussen een doseerapparaat voor granulaat en een voor vloeibaar product.

Voor vloeibare toepassing is dat, naast gangbaar, een Ultra Laag Volume (ULV)-doseersysteem. Elk doseersysteem heeft specifieke voordelen. Uit het onderzoek blijkt dat evenveel loonwerkers gebruikmaken van een granulaatstrooier en een ULV-doseerapparaat. Maar in gesprekken geven ze een duidelijke voorkeur aan voor ULV, vanwege de optimale verdeling van het product in de kuil en het gebruiksgemak.


Geen voorkeur voor specifiek merk

De meeste loonwerkers hebben geen specifieke merkvoorkeur bij de keuze van kuiltoevoegmiddelen. Ruim 64 procent van de bevraagde loonwerkers koopt kuiltoevoegmiddelen in op basis van de wens van de klant. Voor bijna 40 procent van de loonwerkers is het beschikbare doseerapparaat bepalend bij de keuze.

'Het is belangrijk dat de loonwerker zich verdiept in het aanbod kuiltoevoegmiddelen en de verschillen in de werking van de producten. Dit zou belangrijker moeten zijn dan alleen het doseerapparaat', zegt Couzijn Bos, Business Development Manager bij Volac. Volac is in Nederland vooral bekend van het kuiltoevoegmiddel Ecosyl en melkpoeder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer