Noord-Nederlandse boeren halen zware eerste snee binnen

Een zware eerste snee haalden melkveehouders in Noord-Nederland de afgelopen periode binnen. Sommigen staan in de startblokken voor de tweede snee. 'Ik ben verbaasd hoe hard het gras groeit.'

Noord%2DNederlandse+boeren+halen+zware+eerste+snee+binnen
© Persbureau Noordoost

Loonbedrijf De Samenwerking in het Friese Elsloo hakselde vorige week samen met Drentse collega-bedrijf Vink uit Dwingeloo zo'n 2.500 hectare.

'We hebben bijna alles gehakseld, vanwege de zware snee. Het gras stond op sommige plekken 80 centimeter hoog. Dat kost hakselcapaciteit. Waar we normaal gesproken 90 hectare op een dag doen met een hakselaar, kwamen we nu niet verder dan 50 à 60 hectare. Op hoogtijdagen zetten we tien hakselaars in', zegt bedrijfsleider Marcel Betten van De Samenwerking.

De grasopbrengst ligt nu op zo'n 18 ton per hectare en de drogestofopbrengst op ongeveer 9 ton per hectare, schat Betten. 'Dat is gigantisch. Dat hebben we de afgelopen jaren niet meegemaakt. De voederwaarde is wel wat minder, er zit minder eiwit en suiker in. Om de conservering te optimaliseren hebben we gebruikgemaakt van toevoegmiddelen.'

Door de zware snee heeft de zode meer tijd nodig om te herstellen. 'Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de stoppelhoogte en het weer. Eind deze week starten we met de tweede snee. Daar staat alweer een prachtig product.'


Gok nemen

Melkveehouder Marijn van Aart uit het Flevolandse Rutten begint maandag met het maaien van de tweede snee, terwijl collega's om hem heen de eerste net hebben binnengehaald. 'Wij hebben 15 mei al ingekuild. Dat is voor ons relatief laat, normaal gesproken oogsten we de eerste snee niet later dan 5 mei. Ik kreeg wat stress en heb de gok genomen. Toen al was de drogestofopbrengst vrij hoog, 4,5 ton op het zwaarste stuk. Ook het eiwitgehalte was met 150 gram ruw eiwit goed.'

De LTO Noord Flevoland-bestuurder was verbaasd hoe hard het gras is gegroeid in de Noordoostpolder. 'Ik schrok ervan. Vorige week stond er alweer ruim een ton droge stof. Nu al bijna 2 ton. We hebben onder relatief goede omstandigheden toch 90 procent van het areaal kunnen bemesten.'

Dat zijn gok goed uitpakte, noemt Van Aart puur geluk. 'Ik sprak jongens uit Twente en de Achterhoek. Die hebben heel veel regen gehad. Niemand zit op zo'n dikke eerste snee te wachten. Maar wat onlangs is ingekuild, is prachtig spul. Het is mooi structuurrijk en de geur was fantastisch. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen gras binnenhaalt waarvan ze goed kunnen melken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer