Rabobank+verwacht+groter+tekort+op+suikermarkt
Nieuws
© Pixabay

Rabobank verwacht groter tekort op suikermarkt

Marktanalisten van RaboResearch Food & Agribusiness voorspellen op de suikermarkt voor het seizoen 2020-2021 een tekort van 2,8 miljoen ton ruwe suiker. In een eerdere prognose gingen de analisten nog uit van een tekort van 0,3 miljoen ton.

Dit blijkt uit het kwartaalrapport dat Rabobank deze week publiceerde over de globale suikermarkt. Het grotere tekort wordt vooral toegeschreven aan de tegenvallende suikerproducties in India, Thailand en de Europese Unie (EU).

Voor wat betreft de wereldwijde consumptie van suiker houden de analisten nog steeds rekening met een stijging van 1,4 procent. Zij plaatsen hierbij wel de aantekening dat de mate van het verbruik van suiker sterk afhangt van hoe de coronacrisis zich verder gaat ontwikkelen.

Volgend jaar weer overschot

Alvast verder vooruitkijkend naar het seizoen 2021-2022 verwacht Rabobank dat de wereldwijde productie van suiker zich herstelt ten opzichte van de consumptiegroei. In een vroege prognose gaan de analisten nu uit van een overschot van 1,5 miljoen ton ruwe suiker. Het herstel van de productie heeft vooral betrekking op Thailand, de EU en Australië. Verder blijven met name India, China en Pakistan gestaag meer suiker oogsten.

Onzekere factor op de suikermarkt is de suikerproductie in Brazilië. In diverse teeltgebieden met grote arealen suikerriet zijn de groeiomstandigheden niet optimaal vanwege aanhoudende droogte. Verder heeft de olieprijs altijd veel invloed op de hoeveelheid suikerriet die wordt gebruikt voor de verwerking tot witte suiker.

Horizontale richting

De suikerprijs beweegt zich op dit moment vooral in horizontale richting, melden de analisten van Rabobank. De grondstoffenbeurs in Londen noteert deze week ongeveer 378 euro per ton witte suiker. Rond dit niveau schommelt de suikernotering al sinds de jaarwisseling.

Op korte termijn is een prijsstijging mogelijk als de suikeroogst in Thailand tegenvalt. Ook zijn er volgens Rabobank zorgen over logistieke knelgevallen in Azië en Brazilië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer