NVWA kijkt scherper naar weidegang bij hitte

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt paarden, runderen en schapen de komende zomer op warme dagen extra scherp in de gaten. Op basis van de ervaringen van de NVWA kijkt demissionair minister Carola Schouten van LNV of er aanscherping van de beleidsregels nodig is.

NVWA+kijkt+scherper+naar+weidegang+bij+hitte
© Mike Schellart

Dat stelt de landbouwminister in een brief aan de Tweede Kamer. De welzijnsproblemen bij weidegang worden gehandhaafd op basis van meldingen, waarbij diercategoriewerkinstructies worden gehanteerd. Die instructies, op basis van wetenschappelijke inzichten, maken dat beter kan worden ingegrepen indien nodig. Ook wordt sneller ingegrepen bij hoogrisicomeldingen.

Uit een inventarisatie blijkt dat het voor veehouders niet altijd gemakkelijk is om bij de gemeente een vergunning te krijgen voor het plaatsen van beschutting in de wei. Het ministerie van LNV heeft hierover overleg gehad met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het ministerie gaat nu in overleg met een aantal landelijke gemeenten om te kijken naar mogelijke oplossingen voor dit probleem.


Noodvoorziening ventilatie

Verder besteedt de NVWA tijdens reguliere controles op bedrijven met mechanische ventilatie extra aandacht aan de nood- en alarmsystemen. De minister werkt komend jaar aan regels over de frequentie van een verplichte controle van dergelijke systemen en hoe deze systemen eruit moeten zien.

Ook roept de minister veehouders op om bij het verplicht melden van abnormale sterftegevallen en andere symptomen van ernstige ziekte of van een sterk verlaagde productie bij dieren met onbekende oorzaak ook aan te geven dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat het gaat om verstikking of uitval van systemen. Dit geeft het ministerie inzicht in hoe vaak het uitvallen van systemen voorkomt.

Het ministerie werkt ook aan een overeenkomst met kadaververwerker Rendac om de kadavercijfers te gebruiken voor het monitoren van sterfte. Dit geeft de NVWA beter zicht op bedrijven met een opvallend hoge uitval, ook tijdens hitteperiodes.


Extra aandacht voor diertransporten

De NVWA heeft daarnaast extra aandacht voor diertransporten, waarbij meer inspecteurs worden ingezet vanaf een verwachte temperatuur van 27 graden. Bij een temperatuur boven de 30 graden is er extra focus op internationale langeafstandstransporten.

Bij slachterijen wil de NVWA inzetten op flexibele slachttijden om diertransporten in de hitte te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door op een minder warme dag voorafgaand aan een hete dag meer uren te slachten of op een warme dag eerder te beginnen.

Momenteel werk het ministerie van LNV aan de basis voor een 'plan van aanpak hittestress bij bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren'. Het is gestart met een inventarisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer