Dierenbescherming wil hitteprotocolwet veetransport

De Dierenbescherming en Eyes on Animals willen dat het veetransport naar slachthuizen tijdens warm weer wettelijk wordt geregeld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan op basis daarvan handhaven. Dat is bij het hitteprotocol van Vee&Logistiek Nederland niet het geval.

Dierenbescherming+wil+hitteprotocolwet+veetransport
© Twan Wiermans

Na een eerder rapport van de Dierenbescherming en Eyes on Animals zijn in 2019 verbeteringen doorgevoerd in het hitteprotocol. Voorbeelden zijn overkappingen die schaduw bieden bij slachthuizen en het gebruik van grote mobiele ventilatoren. Ook wordt met aangepaste werkroosters gewerkt, waardoor niet op het heetst van de dag wordt gewerkt.Beide organisaties willen dat minimaal drie zaken wettelijk worden geregeld. Het gaat daarbij om een maximale wachttijd voor de slachterij van een kwartier, een lagere belading en mechanische ventilatie. Bij die lagere belading gaat het om 10 procent minder belading vanaf 21 graden Celsius en 20 procent vanaf 25 graden Celsius.


Mechanische ventilatie

Verder moet mechanische ventilatie verplicht worden vanaf 21 graden Celsius. Volgens het nationaal hitteprotocol is dit 27 graden Celsius. Bij die temperatuur treedt dat protocol in werking. Het verkorten van de wachttijd tot een kwartier, inclusief het rijden van rondjes bij de slachterij, is volgens de organisaties te realiseren.

Dat kan door de wachtruimte van het slachthuis te vergroten en meer losplekken te realiseren, in combinatie met een betere aanvoerplanning en minder aanvoer in de zomer. Een woordvoerder van het ministerie van LNV stelt dat, ondanks dat dit hitteprotocol niet bij wet is vastgelegd, de NVWA deze zomer extra dierenwelzijnscontroles uitvoert tijdens veetransporten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer