NVWA voert extra dierenwelzijnscontroles uit vanwege hitte

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft extra controles op dierenwelzijn aangekondigd. De toezichthouder doet dat vanwege de verwachte hitte. De extra controles sluiten aan op het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen, dat vorig jaar in werking trad.

NVWA+voert+extra+dierenwelzijnscontroles+uit+vanwege+hitte
© Henk Riswick

Hogere temperaturen vormen een risico's voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Het kan volgens de NVWA dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw. Maar ook om dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen, waarbij de temperatuur te hoog oploopt.


De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden. Verder wordt er extra aandacht besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden.Dat plan is officieel geen wet- en regelgeving en de NVWA kan daar dan ook niet op handhaven. Wel zal de NVWA bedrijven bijvoorbeeld helpen door keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uit te voeren. Dan kan er op de koele momenten van de dag of in de nacht met dieren worden gereden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer