Wakker Dier: hitteplan LNV komt te laat voor dit jaar

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt te laat met een hitteplan, vindt Wakker Dier. Demissionair minister Carola Schouten beloofde vorig jaar met een plan te komen, nadat Wakker Dier bijna 80.000 handtekeningen overhandigde.

Wakker+Dier%3A+hitteplan+LNV+komt+te+laat+voor+dit+jaar
© Twan Wiermans

'Vandaag branden miljoenen dieren weg in stallen en in weiden zonder schaduw. Dit kan zo niet langer. We roepen de minister op haast te maken', vindt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Volgens de Monitor Hittestress van Wakker Dier is het woensdag de tiende dag met een hoog risico op problemen als stress, gezondheidsproblemen en overlijden door hitte. Het landbouwministerie geeft aan begin juli een hitteplan rond te hebben. Hilhorst vreest dat het plan vervolgens pas na de zomer is geïmplementeerd.


Schaduwplek

Wakker Dier wil in het hitteplan een schaduwplek voor elk dier, een maximum temperatuur van 27 graden in de stal en een verbod op transport boven de 27 graden.

Volgens het hitteprotocol van Vee&Logistiek Nederland rijden transporteurs niet meer boven de 35 graden. Bij dagtemperaturen van 27 graden of hoger wordt vooral in de vroege ochtend en late avond gereden en worden de dieren extra in de gaten gehouden. Ook gelden andere maatregelen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV vraagt de NVWA ieder jaar, ook dit jaar, nadrukkelijk aandacht voor het voorkomen van hittestress bij dieren: 'Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen een felle zon. De NVWA ziet erop toe dat houders van dieren zich aan de regels houden.'

Tegelijkertijd heeft LNV met sectorpartijen, dierenwelzijnsorganisaties en toezichthouders gesproken over de risico’s en mogelijke verbeteringen. Hierbij gaat het niet alleen over deze zomer, maar ook wat er op langere termijn nodig is van alle betrokken partijen. 'Over de voortgang van dit plan wordt de Tweede Kamer nog voor het zomerreces geïnformeerd', stelt de woordvoerder.

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO vindt het Wakker Dierplan een leuk en ambitieus plan en snapt de achterliggende gedachte: het plan wil dat ondernemers zo goed mogelijk voor hun dieren zorgen. Ze is positief over schaduw voor dieren buiten: 'Aan de andere kant heb je melkveehouders die hun koeien laten kiezen door de stal open te laten staan. Dan komen er ook meldingen wanneer een koe buiten staat, terwijl ze zelf de keuzevrijheid heeft.'

Een keiharde grens van 27 graden voor alle dieren vindt ze wel erg scherp: 'Dat moet je per diersoort bekijken. Voor eendagskuikens is een hoge temperatuur geen probleem, voor bijvoorbeeld dragende zeugen wel. Daarbij is het voor sommige stallen lastig om die 27 graden te halen.'


Hittestresscheck

Verder stelt Van de Ven dat enkel kijken naar temperatuur niet ver genoeg gaat. LTO Nederland heeft samen met GD Diergezondheid een hittestresscheck ontwikkeld: 'Die houdt ook rekening met de luchtvochtigheid. Soms hebben dieren bij 23 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid al last van de warmte. Op die site staan goede tips voor ondernemers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer