Schouten komt met plan van aanpak hittestress

Demissionair minister Carola Schouten van LNV werkt de komende maanden aan een 'Plan van aanpak hittestress bij bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren' dat dit najaar wordt verwacht. De basis voor dit plan is inmiddels gelegd middels een inventarisatie.

Schouten+komt+met+plan+van+aanpak+hittestress
© Fotografie Twan Wiermans

Het KNMI voorspelt dat de temperatuur verder stijgt door klimaatverandering en er meer sprake is van hete zomers. Dit kan ook leiden tot meer hittestress bij dieren.

Het ministerie van LNV heeft nu samen met betrokken partijen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), diverse sectororganisaties, dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen geïnventariseerd wat er speelt en waar aandachtspunten liggen. Daarbij is ook gekeken naar het wettelijk kader en overige afspraken die zijn gemaakt op het gebied van hitte.


De inventarisatie heeft betrekking op bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren (runderen, varkens, pluimvee, schapen, geiten, paarden en konijnen) en richt zich op de gehele keten: het primaire bedrijf, transport en slachterijen.

Op basis van deze inventarisatie heeft de minister voor komende zomer een aantal aandachtspunten opgesteld, waarop de NVWA intensiever gaat controleren. Daarbij gaat het onder meer om het hebben van voldoende schaduw tijdens het beweiden en controle op noodvoorzieningen in mechanisch geventileerde stallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer